Ukrajina uvela sankcije visokim sveštenicima u promoskovskoj crkvi

Ukrajina uvela sankcije visokim sveštenicima u promoskovskoj crkvi

Ukrajina uvodi sankcije protiv 10 visokih sveštenika povezanih sa promoskovskom crkvom na osnovu toga što su pristali da rade sa ruskim okupacionim vlastima ili opravdavali invaziju Moskve, saopštila je u subotu služba bezbednosti.

Ovo saopštenje je poslednje u nizu koraka protiv ukrajinskog ogranka Pravoslavne crkve koji je istorijski povezan sa Moskvom. Sama pravoslavna crkva u Rusiji podržava rat.

U saopštenju, bezbednosne službe su navele da je 10 sveštenika na različite načine pristajalo na saradnju sa okupacionim vlastima, promovisalo proruske narative i opravdavalo rusku vojnu agresiju u Ukrajini.

Većina klirika – svi članovi crkve ili su usko povezani sa njom – žive na teritorijama koje kontroliše Rusija ili su u inostranstvu, saopštila je služba.

Služba bezbednosti Ukrajine nastavlja da sprovodi sveobuhvatan rad na zaštiti ukrajinske državnosti i nastaviće da razotkriva osobe koje ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

Ukrajinski ogranak je formalno prekinuo veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom prošlog maja, ali mnogi Ukrajinci i dalje nemaju poverenja u njega i optužuju ga za tajnu saradnju sa Rusijom.

Sankcije, koje traju pet godina, zamrzaće imovinu onih na listi, blokiraće ih da izvoze kapital iz Ukrajine i sprečiće ih da poseduju zemljište.

Služba bezbjednosti je takođe izvršila nekoliko racija na parohije i zgrade povezane sa crkvom, koja kaže da je uvek sledila ukrajinske zakone.

Pravoslavni hrišćani čine većinu od 43 miliona stanovnika Ukrajine. Od raspada sovjetske vlasti, konkurencija je bila žestoka između crkve povezane sa Moskvom i nezavisne ukrajinske crkve koja je proglašena ubrzo nakon nezavisnosti.