Bajdenova administracija razmatra predlog za okončanje vojnog mandata vakcine protiv COVID-a

Bajdenova administracija razmatra predlog za okončanje vojnog mandata vakcine protiv COVID-a

Administracija predsednika Džoa Bajdena razmatra predlog republikanskog lidera Kevina Makartija da se ukine mandat američke vojske za vakcinu protiv COVID-19, saopštila je u subotu Bela kuća.

Makarti, koji se bori za predsednika Predstavničkog doma američkog Kongresa, ranije je rekao za Foks njuz da je dobio dvostranački sporazum o ukidanju mandata na sastanku u Beloj kući sa Bajdenom, liderom većine u Senatu Čakom Šumerom, predsednicom Predstavničkog doma Nensi Pelosi i republikanskim liderom Senata Mitch McConnell.

Makarti je rekao da će to biti ukinuto kao deo zakona o odobrenju nacionalne odbrane vrednog 817 milijardi dolara, ili NDAA, godišnje politike postavljanja zakona za Pentagon za koju se očekuje da će ovog meseca usvojiti Senat i Predstavnički dom.

Ali Bela kuća je saopštila da je Bajden pristao samo da razmotri tu ideju.

„Lider Mekarti je to pokrenuo sa predsednikom i predsednik mu je rekao da će to razmotriti“, rekla je portparol Bele kuće Olivija Dalton. „Sekretar odbrane je preporučio zadržavanje mandata, a predsednik podržava njegov stav. Razgovori o NDAA su u toku.

Mandat, koji je nametnut u avgustu 2021, zahteva da svi pripadnici američkih službi budu vakcinisani protiv COVID-19.

„Znate šta sam uspeo da postignem na tom sastanku? Da bih mogao (da) – videćemo u NDAA – da podignem mandat vakcinacije našim vojnicima i vojnicima“, rekao je Mekarti, najviši republikanac u Predstavničkom domu. u intervjuu koji je emitovan kasno u petak.

„Znam da ću to dobiti“, rekao je Makarti. „Trenutno radimo na tome. Verujem da ćemo… to dobiti.“

Na sastanku nije bilo direktnih komentara od ostala tri lidera Kongresa.

Mandat Pentagona za vakcinaciju bio je predmet intenzivnog protivljenja republikanskih konzervativaca, uključujući nekoliko poslanika u Predstavničkom domu koji prete da će blokirati Makartija da postane predsednik kada republikanci preuzmu kontrolu nad salom 3. januara.

Prema podacima Ministarstva odbrane, 3.717 marinaca, 1.816 vojnika i 2.064 mornara otpušteno je zbog odbijanja da se vakciniše. Ali savezni sudovi su ove godine blokirali vojne službe da kažnjavaju osoblje koje je odbilo vakcine na verskim osnovama.

Makarti je predstavio ugovor o mandatu za vakcinu kao znak kako će on voditi Predstavnički dom kao govornik. On je takođe odbacio konzervativne kritike zbog njegovog prisustva državnoj večeri u Beloj kući za francuskog predsednika Emanuela Makrona.

„To su stvari koje ćemo imati sa novom republikanskom većinom“, rekao je Makarti za Foks njuz.

„Ako neko želi da se raspravlja o tome da li ću ja predstavljati ovu zemlju na pravi način i poštovati prvog saveznika koji nam je pomogao da stvorimo ovu naciju, mislim da nemaju srca na pravom mestu.