Severna Koreja: Testovi bili praksa za napad na Južnu i SAD

Severna Koreja: Testovi bili praksa za napad na Južnu i SAD

SEUL – Vojska Severne Koreje saopštila je u ponedeljak da su njeni nedavni raketni testovi bili praksa da se napadnu vazdušne baze i ratni avioni njenih rivala i paralizuju njihovi komandni sistemi, pokazujući rešenost Pjongjanga da se suprotstavi provokativnim američko-južnokorejskim vojnim vežbama „ temeljnije i nemilosrdnije“, prenosi Asošijeted pres.

Severna Koreja je prošle nedelje ispalila desetine projektila i letela ratnim avionima, što je izazvalo upozorenja za evakuaciju u nekim južnokorejskim i japanskim oblastima, kao odgovor na masovne vežbe američko-južnokorejskih vazduhoplovnih snaga koje Sever smatra probom invazije.

Zvaničnici SAD i Južne Koreje oštro su osudili severno lansiranje projektila, rekavši da su njihove vežbe odbrambene prirode.

„Nedavne odgovarajuće vojne operacije Korejske narodne armije su jasan odgovor (Severne Koreje) da što se upornije nastavljaju provokativni vojni potezi neprijatelja, to će im se KPA temeljitije i nemilosrdnije suprotstavljati“, rekao je generalštab Koreje. Narodna armija navodi se u saopštenju koje prenose državni mediji.

Rečeno je da su testovi njegovog oružja uključivali balističke rakete napunjene disperzionim bojevim glavama i bojevim glavama za podzemnu infiltraciju koje su imale za cilj da pokrenu napade na neprijateljske vazdušne baze; rakete zemlja-vazduh dizajnirane da „unište“ neprijateljske avione na različitim visinama i udaljenostima; i strateške krstareće rakete.

Severna vojska je saopštila da je izvršila važan test balističke rakete sa specijalnom funkcionalnom bojevom glavom koja je imala zadatak da „parališe operativni sistem komandovanja neprijatelja“. Rečeno je da je takođe lansiralo super-velike rakete sa višestrukim lansiranjem i taktičke balističke rakete.

Nije izričito pominjalo prijavljeno lansiranje interkontinentalne balističke rakete koja je imala za cilj da pogodi kopno SAD u četvrtak. Skoro sve ostale rakete Severa lansirane prošle nedelje verovatno su bile kratkog dometa, od kojih su mnoge bile nuklearno oružje. Oni postavljaju ključne vojne ciljeve u Južnoj Koreji, uključujući tamošnje američke vojne baze u dometu udara.

„Generalni štab KPA još jednom pojašnjava da će nastaviti da odgovara svim neprijateljskim ratnim vežbama protiv (Severne Koreje) uz kontinuirane, odlučne i nadmoćne praktične vojne mere“, navodi se u saopštenju.

Ovogodišnje vazduhoplovne vežbe „Vigilant Storm” između Sjedinjenih Država i Južne Koreje bile su najveće ikada za godišnje jesenje manevre. U vežbe je učestvovalo 240 ratnih aviona, uključujući napredne borbene avione F-35 iz obe zemlje. Saveznici su prvobitno trebalo da izvode vežbe pet dana do petka, ali su produžili obuku za još jedan dan kao reakciju na severne raketne testove.

U subotu, poslednjeg dana vežbi vazduhoplovnih snaga, Sjedinjene Države su preletele dva nadzvučna bombardera B-1B iznad Južne Koreje u demonstraciji snage protiv Severne Koreje, što je prvi takav prelet aviona od decembra 2017.

Zajednički načelnik generalštabova Južne Koreje rekao je da je učešće B-1B u zajedničkim vežbama pokazalo spremnost saveznika da „oštro odgovore“ na severnokorejske provokacije i posvećenost SAD da brani svog saveznika punim spektrom svojih vojnih sposobnosti, uključujući nuklearna.

Čak i pre vežbi „Oluja opreza“, Severna Koreja je probno lansirala niz raketa u, kako je nazvala, simuliranim nuklearnim napadima na američke i južnokorejske ciljeve u znak protesta zbog drugih setova vojnih vežbi svojih rivala u kojima je prvi put učestvovao američki avion vreme za pet godina.

Neki eksperti kažu da Severna Koreja verovatno ima za cilj da iskoristi američko-južnokorejske vojne vežbe kao šansu da modernizuje svoj nuklearni arsenal i poveća svoju moć da izvuče veće ustupke od Sjedinjenih Država u budućim poslovima.

Vojske SAD i Južne Koreje proširuju svoje redovne vojne vežbe od majske inauguracije konzervativnog južnokorejskog predsednika Jun Suk Jeola, koji je obećao da će zauzeti oštriji stav prema severnokorejskim provokacijama. Neke od vežbi saveznika su ranije bile smanjene ili otkazane kako bi se podržala sada zaustavljena diplomatija u vezi sa nuklearnim programom Severne Koreje i izborila se sa pandemijom COVID-19.