Ukrajina kritikuje Izrael zbog odbijanja isporuke oružja

Ukrajina kritikuje Izrael zbog odbijanja isporuke oružja

Kijevski izaslanik kritikuje Izrael zbog odbijanja da pošalje oružje

Ambasador Ukrajine u Izraelu kritikovao je zemlju zbog odbijanja da Kijevu snabdeva protivtenkovskom municijom i sofisticiranim odbrambenim raketnim sistemom, rekavši da su oni potrebni da bi se odbranili od ruskih snaga.

Obraćajući se novinarima u utorak, ambasador Jevgen Kornijčuk apelovao je na povećanu vojnu pomoć izraelske vlade, kritikujući njenu navodnu odluku da Kijevu uskrati isporuku protivtenkovskih vođenih raketa „Spajk“.

„Želim da se izraelska vlada udalji od svoje zone komfora i vrati se u realnost“, rekao je on, tvrdeći da su američki zvaničnici potpisali rakete Spajk, koje je trebalo da budu prebačene preko Njemačke, ali „Izrael je rekao ne“.
Čini se da Kornijčukovi komentari potvrđuju prethodne izveštaje o dogovoru o raketama, koji su ukazivali da se o transferu Spajka razgovaralo tokom nedavne posjete izraelskih vojnih zvaničnika SAD. Generalni direktor izraelskog ministarstva odbrane Amir Ešel je navodno odbio da podrži tu ideju zbog zabrinutosti da bi oružje bilo korišćeno za ubijanje ruskih vojnika, što bi potencijalno štetilo vezama sa Moskvom.

Međutim, izaslanik je tvrdio da je „vojno-tehnička podrška“ Izraela preko potrebna jer se ukrajinske snage bore da potisnu rusko napredovanje, navodeći i raketne sisteme Spike i Gvozdena kupola.

„Potrebna nam je Gvozdena kupola… koja će nam omogućiti da spasimo naše civilne žene i djecu od granatiranja ruskih projektila na našoj teritoriji“, rekao je on i dodao „Ne želim da ovo nazivam oružjem. Ja to zovem zaštitnom opremom koja će zaštititi naše civile. Ne možete da ubijete s tim“, prenosi RT.

Kornijčuk je takođe tvrdio da će Ukrajina platiti Gvozdenu kupolu, rekavši „Ne treba nam donacija, mi želimo da je kupimo.
Otkako je ruska vojna operacija počela krajem februara, Izrael je pružio humanitarnu i nesmrtonosnu pomoć Kijevu, ali se uzdržao od slanja oružja, prekinuvši dugu listu američkih savjeznika koji isporučuju lako i teško naoružanje. Dok je Izrael ponudio da posreduje u razgovorima između zaraćenih strana i pokušava da održi neutralnost u sukobu, izraelski zvaničnici su sve spremniji da pojačaju vojnu pomoć, navodi Haarec. List je, međutim, naveo da postoji „konsenzus“ među zvaničnicima da sistemi protivvazdušne odbrane i drugo napredno oružje neće biti dostavljeni ukrajinskoj vojsci.