Srbija računa gubitke od zabrane ruske nafte u EU

Srbija računa gubitke od zabrane ruske nafte u EU

Zapadne sankcije Moskvi koštaće Beograd ove godine 600 miliona dolara, kaže predsjednik Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedeljak da je njegova zemlja pretrpela značajne gubitke zbog sankcija EU Rusiji, posebno u pogledu snabdevanja naftom.

„Samo uvođenjem sankcija ruskoj nafti, oni [Evropska unija] su direktno uzeli 600 miliona dolara iz našeg džepa!“ rekao je on na nacionalnoj televiziji, ističući da je novac uzet od naroda Srbije.

Vučić je istakao da je iračka nafta Kirkuk trenutno skuplja za 31 dolar po barelu. „Uzeli su nam 600 miliona dolara, a mi još moramo da uložimo dodatni novac u gas“, rekao je on.

Srpski predsjednik je primetio da se situacija u globalnoj energetici usložnjava. „Mi smo de fakto, ali ne i formalno, proglasili vanredno stanje“, rekao je on i dodao da se energetska pitanja „rešavaju na dnevnoj bazi“.

EU je prošle nedjelje odobrila šestu rundu sankcija Rusiji, koja uključuje embargo na naftu. Države članice imaju šest mjeseci da zaustave uvoz ruske nafte bilo morem ili naftovodom i osam mjeseci da prekinu kupovinu „drugih rafinisanih naftnih derivata“. Međutim, postojaće privremeno izuzeće za zemlje koje su više zavisne od ruske energije, kao što su Češka, Mađarska i Bugarska.

Uprkos sve većem pritisku Evropske unije, Srbija je odbila da se pridruži antiruskim sankcijama i održava veze sa Moskvom. Vučić je prošlog mjeseca na Svijetskom ekonomskom forumu u Davosu rekao da će Srbija pre svega nastaviti da sledi „sopstvene interese“.

izvor RT