Ko će zameniti Trus na mestu premijera Velike Britanije

Ko će zameniti Trus na mestu premijera Velike Britanije

LONDON – Liz Trus dala je ostavku u četvrtak nakon najkraćeg, najhaotičnijeg mandata bilo koje britanske premijerke, prinuđena da ode nakon što je njen ekonomski program srušio reputaciju zemlje u pogledu finansijske stabilnosti i mnoge ljude ostavio siromašnijim, prenosi Rojters.

Konzervativna partija, koja ima veliku većinu u parlamentu i ne mora da raspisuje opštenacionalne izbore još dve godine, sada će izabrati novog lidera do 28. oktobra – peti premijer Britanije u šest godina.

To takmičenje će verovatno suprotstaviti bivšem ministru finansija Rišiju Sunaku protiv Peni Mordaunt, ali bi takođe moglo da dovede do povratka Borisa Džonsona, koji je zbačen sa mesta premijera u julu kada su njegovi ministri masovno podneli ostavke kako bi ga naterali da ode sa funkcije.

Prizor još jednog nepopularnog premijera koji drži govor o ostavci u Dauning Stritu – i početak nove trke za lidere – naglašava koliko je britanska politika postala nestabilna od glasanja za izlazak iz Evropske unije 2016.

Govoreći ispred vrata svoje kancelarije broj 10, Truss je prihvatila da je izgubila veru u svoju stranku i da će se povući sledeće nedelje. Funta je porasla dok je govorila.

„Zbog toga sam razgovarala sa Njegovim Veličanstvom Kraljem da ga obavestim da podnosim ostavku na mesto lidera Konzervativne partije“, rekla je Trus, koju je podržao samo njen suprug, a njeni pomoćnici i lojalni ministri su bili primetno odsutni.

Lideri saveznika rekli su da će nastaviti da rade sa njenim naslednikom i naglasili važnost stabilnosti.

Trus je u septembru izabran da vodi Konzervativnu stranku od strane njenih članova, a ne šireg biračkog tela, i uz podršku samo oko trećine poslanika stranke.

Obećala je smanjenje poreza finansirano zaduživanjem, deregulaciju i oštar pomak udesno po kulturnim i društvenim pitanjima.

Ali u roku od nekoliko nedelja bila je prinuđena da otpusti svog ministra finansija i najbližeg političkog saveznika Kvasija Kvartenga i napusti skoro sav svoj ekonomski program nakon što su njihovi planovi za ogromno nefinansirano smanjenje poreza srušili funtu i izazvali porast britanskih troškova zaduživanja i hipotekarnih stopa.

Ocene odobravanja za nju i stranku su se srušile.

U sredu je izgubila drugog od četiri najviša ministra u vladi, suočila se sa smehom dok je pokušavala da odbrani svoj rekord pred parlamentom i videla kako se njeni poslanici otvoreno svađaju oko politike, produbljujući osećaj haosa u Vestminsteru.

Novi ministar finansija Džeremi Hant sada se utrkuje da pronađe desetine milijardi funti ušteđevine kako bi pokušao da uveri investitore i obnovi fiskalnu reputaciju Britanije.

Sa ekonomijom koja ide u recesiju, a inflacija je na vrhuncu od 40 godina, milioni Britanaca se bore sa krizom troškova života.

Hant, koji je sebe isključio iz trke za lidere, trebalo bi da 31. oktobra dostavi novi budžet koji će verovatno smanjiti potrošnju na javne usluge koje već pokazuju jasne znake pritiska.

Jedan visoki poslanik konzervativaca rekao je da su Sunak i Mordaunt voljni da zadrže Hanta kao svog ministra finansija.

Jedno od najspornijih pitanja sa kojima se Konzervativci suočavaju je kako biraju novog lidera, nakon što je 170.000 članova stranke izabralo Trussa umesto želja njenih izabranih poslanika u Vestminsteru. Grupe unutar stranke se bore oko pravca zemlje od glasanja o Bregzitu.

U prethodnim takmičenjima kandidati su bili svedeni na dva kroz nekoliko glasova poslanika tokom nedelja, pre nego što je članstvo izabralo pobednika. Mnogi konzervativni poslanici kažu da se to ne može ponoviti.

„Članovi ne mogu da imaju reč, moramo ovo da rešimo“, rekao je jedan poslanik. Upitan da li bi stranka mogla da obnovi svoju reputaciju od ove tačke, on je dodao: „Nikad za milion godina“.

Organizatori su rekli da će svakom kandidatu biti potrebna podrška 100 poslanika i da ako samo jedan kandidat pređe taj cenzus do 14 časova. (13:00 GMT) u ponedeljak će automatski postati premijeri. Ako ostanu dva kandidata, članovi stranke će dobiti onlajn glasanje.

Među onima za koje se očekuje da će se kandidovati za tu ulogu su Sunak, bivši analitičar Goldman Saksa koji je postao ministar finansija baš kada je pandemija COVID-19 stigla u Evropu.

Iako je dokazano da je u pravu u svojim upozorenjima da je Trusov fiskalni plan ugrozio ekonomiju, on ostaje duboko nepopularan kod nekih konzervativaca nakon što je pomogao da se pokrene letnja pobuna protiv Džonsona.

Peni Mordaunt, popularna bivša ministarka odbrane, takođe bi mogla da se kandiduje, sa drugim mogućim kandidatima kao što su Suela Braverman, ministarka unutrašnjih poslova koja je dala ostavku u sredu, i ministar trgovine Kemi Badenoh, za koje je malo verovatno da će dostići 100 nominacija.

Džonson, koji se još suočava sa istragom o tome da li je obmanuo parlament nakon što su on i njegovo osoblje održali niz partija tokom karantina zbog COVID-19, takođe bi mogao biti kandidat.

Lice kampanje za Bregzit 2016. nadvilo se nad politikom otkako je postao gradonačelnik Londona 2008. On je doveo svoju stranku do ubedljive pobede na izborima 2019, ali su ga kolege koje su bile zgrožene njegovim ponašanjem oterale sa funkcije u julu.

„Nadam se da ste uživali u svom šefu na odmoru. Vreme je da se vratite“, rekao je jedan konzervativni poslanik Džejms Dadridž na Tviteru, dodajući „#bringbackboris“.

Anketa među članovima stranke ranije ove nedelje pokazala je da većina želi da se Džonson vrati, ali šanse za klađenje stavljaju Sunaka kao favorita, ispred Mordaunta, ministra odbrane Bena Volasa i Džonsona.

Trus će ući u istorijske knjige kao premijer sa najkraćim mandatom, zamenivši Džordža Kaninga, koji je tu ulogu obavljao 119 dana kada je umro 1827.

Glavna opoziciona Laburistička partija – i mnogi birači – pozvali su na opšte izbore.

„Nije glasano za nju i sigurno, političke odluke koje je donela, niko od Britanaca nije tražio nijednu od njih“, rekla je 50-godišnja Keli Rodžers Rojtersu ispred Dauning strita. „Dakle (to je) ispravno i ispravno da treba da ode.“

„Ali podjednako, ona je samo simbolična za svoju stranku – to je apsolutni haos.