Rusija napušta Zmijsko ostrvo u strateškoj pobjedi Ukrajine

Rusija napušta Zmijsko ostrvo u strateškoj pobjedi Ukrajine

Ruske snage napustile su u četvrtak stratešku ispostavu u Crnom moru, Zmijsko ostrvo, u velikoj pobjedi Ukrajine koja bi mogla da olabavi blokadu ruskog izvoza žitarica koja preti da pogorša globalnu glad.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je odlučilo da se povuče sa iskopa kao „gest dobre volje“ koji je pokazao da Moskva ne ometa napore UN da otvore humanitarni koridor koji omogućava isporuku žitarica iz ukrajinskih luka.
Ukrajina je saopštila da je isterala ruske snage nakon masovne artiljerije i napada preko noći.

„KABOOM!“ napisao je na Tviteru Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog. „Nema više ruskih trupa na Zmijskom ostrvu. Naše oružane snage su uradile odličan posao.“

Južna vojna komanda Ukrajine objavila je na Fejsbuku sliku nečega što je izgledalo kao ostrvo, gledano iz vazduha, sa najmanje pet ogromnih stubova crnog dima koji se diže iznad njega od, kako je opisala, napada projektila i artiljerije.
„Neprijatelj je žurno evakuisao ostatke garnizona sa dva brza čamca i verovatno je napustio ostrvo. Trenutno, Zmijsko ostrvo je zahvaćeno vatrom, pucaju eksplozije.“

Rojters nije mogao odmah da potvrdi fotografiju ili račune bilo koje strane na bojnom polju.

Ogoljeni kameni izdanci kontrolišu morske puteve do Odese, glavne ukrajinske crnomorske luke, gde je ruska blokada sprečila izvoz žitarica od jednog od glavnih svetskih dobavljača, stvarajući globalnu nestašicu, inflaciju cijena i rizik od gladi
Rusija je zauzela ostrvo prvog dana rata, kada je tamošnja ukrajinska straža, koju je ruska krstarica Moskva naredila da se preda, preko radio veze „Ruski ratni brod: idi jebi se“.

Taj incident je ovekovečen na ukrajinskoj poštanskoj marki. Na dan kada je marka izdata, Ukrajina je potopila brod, vodeći brod ruske Crnomorske flote.

Prošlog mjeseca britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da bi Rusija mogla da dominira severozapadnim Crnim morem, ukoliko bi Rusija uspela da konsoliduje svoj stisak na ostrvu Snake sa krstarećim raketama protivvazdušne i obalske odbrane.

Rusija je branila ostrvo od februara, uprkos tome što Ukrajina sve više tvrdi da je nanela ozbiljnu štetu, potapajući brodove za snabdevanje i uništavajući ruska utvrđenja.

Ostrvo spada u domet HIMARS-a ispaljenih sa kopna Ukrajine. Ukrajina je počela da koristi novi moćni raketni sistem koji su poslale Sjedinjene Države prošle nedelje.

„Ukrajinski prijem protivbrodskih raketa Harpun i HIMARS-a izložio je ruske snage na ostrvu sve većem riziku“, napisao je Rob Li, viši saradnik na američkom Institutu za spoljnopolitička istraživanja na Tviteru.

„Najznačajniji aspekt je da bi ovo moglo da otvori vrata ukrajinskom izvozu žitarica iz Odese, što je kritično za ukrajinsku ekonomiju i globalno snabdevanje hranom.

Šef ukrajinskih oružanih snaga rekao je da su haubice ukrajinske proizvodnje koje su pucale na ostrvo igrale ulogu u oteranju Rusa sa njega, ali je takođe zahvalio stranim zemljama na podršci.