Rekordnih 83 odsto Ukrajinaca podržava ulazak Ukrajine u NATO

Rekordnih 83 odsto Ukrajinaca podržava ulazak Ukrajine u NATO

U slučaju referenduma o ulasku Ukrajine u NATO, 83% Ukrajinaca bi podržalo ovu inicijativu – najviše u čitavoj istoriji posmatranja, podaci su ankete sociološke grupe „Rating“.

Tako bi na odgovarajućem referendumu 83% podržalo ulazak u NATO, 4% bi glasalo protiv, a 9% ne bi glasalo.

Osim toga, 86% ispitanika bi podržalo ulazak Ukrajine u Evropsku uniju u slučaju referenduma (3% protiv, 7% ne bi glasalo). Podrška ulasku u EU je jednoglasna među predstavnicima svih makroregiona i starosnih grupa.

U junu 2022. 76% je podržalo ulazak u NATO.

Za razliku od ulaska u EU, ulazak u NATO stanovnici istoka zemlje doživljavaju nešto opreznije (69% – za ulazak, 9% – protiv, 17% – ne bi došlo da glasa). Uprkos tome, u poređenju sa prethodnim istraživanjem, dinamika podrške ulasku u Alijansu među stanovnicima ovog makroregiona je veoma pozitivna (u junu je bilo 55% za, 20% protiv, 22% ne bi glasalo).

Anketa je sprovedena od 1. do 2. oktobra 2022. godine.

Podsetimo, Vladimir Zelenski je u petak saopštio da je Ukrajina potpisala zahtjev za ubrzano pristupanje Sjevernoatlantskoj alijansi i pozvao zapadne partnere da sprovedu predloge bezbjednosnih garancija koje je pripremila Ukrajina, navedene u Kijevskom bezbjednosnom sporazumu.