Poljska: „Niko“ neće dozvoliti Rusima da se takmiče

Poljska: „Niko“ neće dozvoliti Rusima da se takmiče

Predsednik Evropskih igara 2023. u Poljskoj Marčin Novak rekao je da „nije moguće“ da takmičenje ugosti ruske i beloruske sportiste, ali priznaje da konačnu reč o njihovom učešću neće imati lokalni organizatori.

Ruskim i beloruskim sportistima zabranjeno je bavljenje većinom sportova, uključujući atletiku, nakon što je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) krajem februara dao preporuku koju je poslušao veliki broj federacija.

Nedavni komentari predsednika MOK-a Tomasa Baha sugerišu da bi ruski i beloruski sportisti mogli da budu pušteni u međunarodnu saradnju ako se odreknu vojne operacije u Ukrajini, ali Novak ne očekuje da će nastupiti na Evropskim igrama – gde je Rusija osvojila više medalje od bilo koje druge zemlje – za devet meseci od sada.

„S moje tačke gledišta, nije moguće ugostiti ih u Poljskoj jer niko ne bi pristao na to, ali će, naravno, konačna odluka biti u rukama EOC-a (Evropskog olimpijskog komiteta)“, rekao je Novak za Inside The Games.

„Ako one [Rusija i Belorusija] ne mogu da učestvuju u kvalifikacijama, ne mogu biti deo naših Igara, ali odluka nije moja“, dodao je on.

Svađa oko ruskih i beloruskih delegata koji učestvuju na EOC seminaru u drevnoj Olimpiji, Grčka, izbila je na dan njegovog otvaranja.

Možda dajući nadu Rusiji da će moći da učestvuje na Evropskim igrama 2023., međutim, predsednik EOC-a Spiros Kapralos ućutkao je zvaničnike Ukrajine i nordijskih zemalja kada je insistirao da će bilo kakve političke izjave na seminaru biti „strogo zabranjene“.

Predsednik Nacionalnog olimpijskog komiteta Ukrajine Sergej Bubka napisao je prošle nedelje pismo zahtevajući od Izvršnog komiteta EOK-a i Kapralosa da podrže zabranu ruskih i beloruskih sportista.

EOC je odgovorio osudivši vojnu operaciju i rekao da je u „bliskom dijalogu“ sa članovima EOC-a i MOK-a kako bi se pozabavio „ovom veoma osetljivom, složenom situacijom koja se razvija“.

Krakov-Malopoljska 2023. biće treće izdanje Evropskih igara, koje će naslediti prethodna izdanja u Bakuu 2015. i Minsku 2019. godine.

Događaj će pružiti mogućnosti za kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu 2024., a trebalo bi da traje od 21. juna do 2. jula.