Španija: 4 tijela izvučena iz čamca za migrante, 1 čovek spašen

Španija: 4 tijela izvučena iz čamca za migrante, 1 čovek spašen

Španska pomorska služba spasavanja saopštila je u nedjelju da je pokupila tela četiri osobe iz gumenog gumenjaka koji je plutao u vodama sjeverozapadne Afrike i za koji se vjeruje da je prevozio više od 30 ljudi.

Trgovački brod je spasao jednu osobu nakon što je u subotu ugledao čamac oko 280 kilometara (150 milja) južno od arhipelaga Kanarskih ostrva.

Pomorska spasilačka služba poslala je helikopter da odveze čoveka sa broda na špansko ostrvo Gran Kanarija, gde mu je pružena pomoć u bolnici.

Španska državna novinska agencija Efe javila je da je muškarac iz Obale Slonovače rekao spasilačkim službama da su na brodu bile 34 osobe kada je isplovio pre devet dana.

Hiljade migranata iz zemalja severozapada i podsaharske Afrike pokušavaju da čamcima stignu do Španije svake godine. Mnogi umiru u pokušaju.

Putovanje preko Atlantika do Kanarskih ostrva jedna je od najopasnijih migracionih ruta na svetu, kažu vlasti i grupe za ljudska prava, a putovanja često preopterećenim čamcima do ostrva i evropskog tla traju više od nedelju dana.