Rat u Ukrajini: Branioci Mariupolja će se boriti do kraja – PM

Rat u Ukrajini: Branioci Mariupolja će se boriti do kraja – PM

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da će se branioci opkoljene luke Mariupolj boriti do kraja protiv ruskih snaga.

Grad još nije pao uprkos ruskom ultimatumu preostalim ukrajinskim borcima da odustanu, rekao je on.

U međuvremenu, predsednik Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajina nema namjeru da preda bilo koju teritoriju u istočnom regionu Donbasa.

Poslednjih nedelja Rusija je fokusirala svoju ofanzivu na istočnu Ukrajinu.

Ukrajinski zvaničnici kažu da je pet osoba poginulo nakon što je Rusija granatirala Harkov, a još dvoje je ubijeno u gradu Zolote.

U Nikolajevu na jugu – gde su borci zaustavljali rusko napredovanje na luku Odesa – guverner je rekao da je bilo kontinuiranih raketnih napada.

U intervjuu za američku mrežu ABC, gospodin Šmihal je rekao da je ruski rok za predaju ukrajinskih snaga u Mariupolju do zore u nedelju ignorisan.

„Grad još uvek nije pao“, rekao je on. „Ima još naših vojnih snaga, naših vojnika, pa će se boriti do kraja. A za sada su i dalje u Mariupolju.

Ruska vojska kaže da kontroliše skoro ceo Mariupolj, dok se ukrajinski bataljon Azov i dalje drži u Azovstalu, ogromnoj čeličani koja gleda na Azovsko more.

Grad se smatra strateškom nagradom za Ruse, jer bi im zauzimanje dalo deo teritorije koja povezuje Krim sa regionima koje drže proruski separatisti na istoku.

Ukrajina je zahtijevala od ruskih snaga da otvore humanitarne koridore iz grada kako bi omogućili civilima i ranjenim ukrajinskim trupama da odu, ali već nekoliko nedelja nije bilo evakuacije velikih razmera.

Humanitarne agencije kažu da je situacija za civile u gradu očajna.

Dok branioci Mariupolja nastavljaju da izdrže, ukrajinski zvaničnici i dalje negiraju bilo kakvu mogućnost teritorijalnih ustupaka Rusiji.

U intervjuu koji je u nedelju emitovao CNN, Zelenski je odbacio ideju da dozvoli Moskvi da preuzme Donbas i deo istočne Ukrajine kako bi zaustavio sukob.

On je dodao: „Ukrajina i njen narod su jasni. Mi nemamo pravo na tuđe teritorije, ali nećemo odustati od svoje”.

Ostavite odgovor