Prva dama Ukrajine apeluje za iaporuku više oružja

Prva dama Ukrajine apeluje za iaporuku više oružja

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska, koja se nalazi u SAD, danas je u obraćanju američkom Kongresu apelovala za isporuku više oružja Ukrajini da bi se borila protiv ruske invazije

„Zahvalni smo na prisustvu SAD uz nas u ovom ratu, ali rat nije završen“, rekla je Zelenska.

„Tražim od vas više oružja… da se zaštite kuće svih i pravo da se budimo živi u tim kućama. Pomozite nam i zajedno ćemo osvojiti veliku pobjedu“, rekla je ona u govoru pred američkim članovima Kongresa koji su ustali da joj aplaudiraju.

Uz govor je Zelenska prikazala slike djece koja su u međuvremenu stradala ili ranjena tokom ruske invazije na njenu zemlju.

Ona je, između ostalih, pomenula Lizu Dmitrijevu, četvorogodišnju djevojčicu sa Daunovim sindromom koja je ubijena u četvrtak u ruskom udaru.

Vašington je poslao vojnu opremu Ukrajini u vrijednosti od gotovo sedam milijardi dolara od početka ruske invazije 24. februara.

Pentagon je nedavno isporučio Kijevu artiljerijske sisteme Himars dometa 80 kilometara što je omogućilo ukrajinskoj vojsci da gađa ruske ciljeve koji su joj ranije bili van dometa.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov juče je zatražio dodatne sisteme Himars navodeći da bi oni mogli da promijene tok rata i omoguće kontraofanzivu prema ruskim vojnicima.

Prva dama Zelenska juče je u Bijeloj kući razgovarala sa prvom damom SAD Džil Bajden, na sastanku na koji nijesu bili pozvani mediji.