SAD potvrđuju prve slučajeve majmunskih boginja kod djece

SAD potvrđuju prve slučajeve majmunskih boginja kod djece

CDC je prijavio infekcije majmunskim boginjama kod dvoje maloljetnika, rekavši da su oba vraćena u „zajednicu gej muškaraca“

Dvoje djece u SAD zaraženo je majmunskim boginjama, prvim takvim slučajevima u zemlji koji uključuju maloletnike, što potvrđuje širenje na segment populacije za koju se smatra da je najviše izložen riziku od razvoja teške bolesti od virusa.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prijavili su u petak nove infekcije, rekavši da je jedno od djece malo dete koje živi u Kaliforniji, a drugo nerezident u poseti SAD. Oba djeteta su verovatno zaražena prenosom virusa u domaćinstvu.

„Obojica te djece se vode do pojedinaca koji dolaze iz zajednice muškaraca-koji-imaju seks sa muškarcima, zajednice gej muškaraca“, rekla je direktorka CDC Rochelle Valeski u petak u intervjuu za Vashington Post. Ona je dodala da infekcije majmunskim boginjama kod djece obično uključuju slučajeve koji su „u blizini zajednice koja je najugroženija“.
Skoro 2.600 infekcija majmunskim boginjama potvrđeno je u SAD od kada je prvi slučaj prijavljen u maju. Iako do širenja virusa može doći neseksualnim prenosom – uključujući kontakt sa kožom zaražene osobe ili njenom posteljinom – velika većina infekcija do sada se dogodila kod muškaraca koji imaju seks sa muškarcima.

Do sada nije bilo smrtnih slučajeva u SAD od virusa. Bolesti izazvane virusom, koje mogu izazvati osip i simptome slične gripu, često su relativno blage kod muškaraca. Međutim, Svetska zdravstvena organizacija je prošlog meseca upozorila da su majmunske boginje potencijalno opasnije za decu i trudnice. Istorijski gledano, mala deca su umirala od virusa više nego odrasli.

Valenski je rekao da se dvoje djece zaražene majmunskim boginjama u SAD trenutno „dobro“, uprkos tome što imaju neke simptome.

Najmanje petoro djece u Evropi zaraženo je tokom trenutne epidemije majmunskih boginja.
inneos, vakcina protiv malih boginja i majmunskih boginja, zvanično je odobrena od strane američke Uprave za hranu i lekove samo za odrasle. Međutim, administracija predsjednika Džoa Bajdena ga je navodno učinila dostupnim u nekolicini pedijatrijskih slučajeva.

izvor RT