Kuleba: Neophodne su sankcije EU koje će uništiti rusku raketnu industriju

Kuleba: Neophodne su sankcije EU koje će uništiti rusku raketnu industriju

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pozvao je Evropsku uniju da ubrza rad na devetom paketu sankcija protiv Ruske Federacije, piše „Evropska istina“.

„Pitanje usvajanja devetog paketa sankcija EU odavno je zakasnilo, ali paketa još uvek nema. Štaviše, samo slušamo o naporima da se počne ozbiljan rad na njegovoj pripremi. Pozivam sve kolege u EU da ostave po strani bilo kakve sumnje i početi i brzo da dovršimo novi paket sankcija. I učinimo ga što moćnijim“, rekao je Kuleba.

On je dodao da sankcije treba jačati sve dok traje ruska agresija.

„Posebnu pažnju treba obratiti na sankcije koje usporavaju i zaustavljaju rusku raketnu industriju, odnosno sposobnost Rusije da proizvodi nove rakete jednostavno treba uništiti“, rekao je ministar.

Kuleba je rekao da Ukrajina insistira na potrebi potpunog energetskog embarga, produženja naftnog embarga na severni krak gasovoda Družba i zabrani uvoza tečnog gasa iz Rusije.

„Pozivamo na uvođenje sankcija protiv Rosatoma i suspenziju prava Rusije u IAEA“, dodao je šef Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.

Ranije je saopšteno da Evropska unija planira da zapleni imovinu onih koji pokušavaju da izbegnu sankcije Rusiji i prebaci ih Ukrajini.

U pozadini ruske invazije na Ukrajinu, EU je zamrznula rusku imovinu vrijednu 68 milijardi evra.