Kijev je zaplijenio imovinu ruske naftne kompanije

Kijev je zaplijenio imovinu ruske naftne kompanije

Ukrajinska služba bezbjednosti objavila je taj potez na Telegramu

Kijev je započeo postupak zaplijene imovine ruskog naftnog giganta Rosnjefta, saopštila je u subotu Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) na svom Telegram kanalu.

„SBU je pokrenula zaplijenu imovine Rosnjefta u Ukrajini… Prema materijalima SBU, blokirane su aktivnosti energetske kompanije, koja je bila deo ruske grupe Rosnjeft“, navodi se u poruci.

Prema saopštenju SBU, blokirana je imovina u vrijednosti od oko 20 miliona grivna (677.000 dolara) koja navodno pripada podružnici Rosnjefta u Ukrajini, a vlasti su toj kompaniji suspendovale i licencu za električnu energiju.

Ime kompanije nije saopšteno.

Rosnjeft još nije dao nikakve komentare u vezi sa postupkom.

Ovaj potez dolazi usred tekuće vojne operacije Moskve u Ukrajini. U aprilu je ukrajinski parlament usvojio zakon kojim se dozvoljava nacionalizacija imovine ruskih državljana ili onih koji su navodno bliski sa Moskvom, a koji javno poriču da je rat u toku.

Ranije ovog mjeseca, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski usvojio je još jedan zakon koji dozvoljava konfiskaciju imovine od građana optuženih da podržavaju Rusiju u sukobu koji je u toku.

Kijev takođe navodno planira da nasilno zaplijeni imovinu dvije velike ruske banke u zemlji, Sberbanke i VEB.RF.

izvor RT