Putin razgovara sa liderima EU

Putin razgovara sa liderima EU

Ruski predsjednik razgovarao je telefonom sa Njemačkim Šolcom i francuskim Makronom

Kako prenosi RT Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je u subotu sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom. Okrivljujući Ukrajinu za zamrzavanje mirovnih pregovora, Putin je uvjerio Evropljane da je Moskva ostala spremna da pregovara o okončanju sukoba koji je u toku, i osudio Zapad što je preplavio susjednu zemlju oružjem.

Prema čitanju poziva koji je objavio Kremlj, Putin je izneo najnovija dešavanja u ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini i opisao povratak normalnog života u Mariupolj i druge gradove koji su nedavno oduzeti od ukrajinskih snaga.

Putin je potvrdio da je Rusija otvorena za mirovni sporazum i da je spremna da izvozi đubrivo i druge poljoprivredne proizvode, ali da bi to zahtjevalo ukidanje nekih sankcija koje je uveo Zapad. On je takođe rekao da će Rusija obezbjediti da se izvoz žita odvija iz ukrajinskih luka na Crnom moru. Prema Moskvi, do nedavno, takav izvoz je bio nemoguć zbog ukrajinske eksploatacije mora. Međutim, ruska mornarica je otvorila dva koridora za civilna plovila, jedan u Crnom moru i drugi kroz Azovsko more.

U čitanju subotnjeg poziva njemačke strane navodi se da su i Šolc i Makron pozvali Putina da odmah proglasi primirje i povuče ruske trupe iz Ukrajine. Obojica lidera su pozitivno ocijenili Putinovu posvećenost da tretira zarobljene ukrajinske borce „u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom“ i da omogući neograničen pristup Međunarodnom komitetu Crvenog krsta.

Dok su i Šolc i Makron osudili Rusiju zbog njene vojne operacije u Ukrajini i podržali sankcije EU Moskvi, dvojica lidera su zadržala direktnu komunikaciju sa svojim ruskim kolegom. Nasuprot tome, drugi evropski političari su isključili mogućnost razgovora sa Putinom. Poljski premijer Mateuš Moravjecki uporedio je ruskog predsjednika sa Adolfom Hitlerom i osudio Makrona što je razgovarao s njim, dok je britanski premijer Boris Džonson uporedio Putina sa „krokodilom“ i odbacio mirovne pregovore.

Međutim, dok Šolc i Makron redovno razgovaraju sa Putinom od februara, oba lidera su donirala oružje i drugu vojnu pomoć Kijevu, a Makron je demantovao da je pozvao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da se odrekne neke teritorije u zamenu za sporazum sa Rusijom, kao bivši Američki državni sekretar Henri Kisindžer predložio je ove nedelje da Kijev to uradi.

Putin se u subotu osvrnuo na pitanje vojne podrške Zapada Kijevu, rekavši Šolcu i Makronu da „ubacivanje“ oružja u Ukrajinu „rizikuje dalju destabilizaciju situacije i pogoršanje humanitarne krize“.

Na kraju razgovora od 80 minuta, sva tri lidera su se složila da ostanu u kontaktu.