Zakerberg ove godine izgubio preko 100 milijardi dolara

Zakerberg ove godine izgubio preko 100 milijardi dolara

Bogatstvo osnivača Fejsbuka Marka Zakerberga do sada je ove godine palo za 100 milijardi dolara, izvestio je u petak Blumberg, ističući da je pad najveći među najbogatijim pojedincima na svetu koji prati njegov indeks milijardera.

„Metin glavni izvršni direktor video je najveći hit među onima na listi bogatstva“, piše medij.

Zakerbergova trenutna neto vrednost od 38,1 milijardu dolara čini ga 28. najbogatijom osobom na svetu, što je „zapanjujući pad“ sa vrhunca od 142 milijarde dolara u septembru 2021. Pre manje od dve godine, tehnološki tajkun je bio na trećem mestu posle Džefa Bezosa i Bila Gejtsa .

Bogatstvo ovog 38-godišnjaka je bilo na pretežno silaznoj putanji otkako je promenio ime kompanije iz Fejsbuka u Meta. Biznismen drži više od 350 miliona akcija u Meti, prema najnovijoj izjavi kompanije koju je citirao Blumberg.

Zakerbergov prodor u Metaverse, virtuelni svet dostupan preko naočara ili naočara, doveo je do lavine kritika, dok su i dalje potrebne milijarde dolara svake godine da se završi.

Meta, koja se bori zbog pada prihoda od oglašavanja na mreži, konkurencije sa TikTok-a i sve veće nelagode i skepticizma u pogledu budućnosti Metaverse-a, objavila je u sredu razočaravajuću zaradu u trećem kvartalu. Prijavljeni prihod od 27,7 milijardi dolara je pad od 4,5% u odnosu na pre godinu dana i drugi uzastopni kvartalni pad za kompaniju. Zakerbergova firma nikada nije zabeležila pad prodaje pre 2022.

Meta je upozorio da će četvrti kvartal biti sličniji, sa manjim prihodom od očekivanog od oko 30 milijardi dolara.

Od početka godine, akcije Mete su pale za više od 61%. U četvrtak su zatvorili skoro 25% niže na 97,94 dolara po akciji. Na svom vrhuncu u septembru 2021., cena akcija kompanije dostigla je čak 382 dolara po akciji.