U iračkom Mosulu otkrivene stene stare 2.700 godina

U iračkom Mosulu otkrivene stene stare 2.700 godina

BAGDAD – Arheolozi u severnom Iraku prošle nedelje su iskopali 2.700 godina stare rezbarije na stenama koje prikazuju ratne scene i drveće iz Asirskog carstva, rekao je u sredu jedan arheolog, preneo je Asošijeted pres.

Rezbarije na mermernim pločama otkrio je tim stručnjaka u Mosulu, drugom po veličini gradu u Iraku, koji su radili na obnavljanju mesta drevne kapije Maški, koju su militanti Islamske države srušili buldožerom 2016.

Fadhil Mohamed, šef restauratorskih radova, rekao je da je tim bio iznenađen otkrivanjem „osam murala sa natpisima, ukrasnim crtežima i spisima“.

Maška kapija bila je jedna od najvećih kapija Ninive, drevnog asirskog grada ovog dela istorijske oblasti Mesopotamije.

Otkrivene rezbarije prikazuju, između ostalog, borca koji se sprema da ispali strelu, dok drugi prikazuju palme.

„Spisi pokazuju da su ovi murali napravljeni ili napravljeni za vreme vladavine kralja Senaheriba“, dodao je Muhamed, misleći na kralja neoasirskog carstva koji je vladao od 705. do 681. pre nove ere.

Grupa Islamska država zauzela je velike delove Iraka i Sirije 2014. godine i sprovela kampanju sistematskog uništavanja neprocenjivih arheoloških nalazišta u obe zemlje. Ekstremisti su vandalizirali muzeje i uništili glavna arheološka nalazišta u svom žaru da izbrišu istoriju.

Iračke snage uz podršku međunarodne koalicije predvođene SAD oslobodile su Mosul od ID 2017. godine, a ekstremisti su dve godine kasnije izgubili i poslednji deo zemlje koji su nekada kontrolisali.

Teritorija današnjeg Iraka bila je dom nekih od najranijih gradova na svetu. Hiljade arheoloških nalazišta raštrkano je širom zemlje, gde su nekada živeli Sumerani, Vavilonci i Asirci.