Suosnivač Tvitera priznaje greške

Suosnivač Tvitera priznaje greške

Suosnivač Tvitera i bivši izvršni direktor Džek Dorsi izvinio se zbog tekućih otpuštanja u kompaniji, tvrdeći da ju je „prebrzo“ povećao. Otpuštanja, koja su već pogodila 50% radne snage Tvitera, usledila su nakon što je milijarder Elon Musk kupio platformu društvenih medija.

„Ljudi u prošlosti i sadašnjosti Tvitera su jaki i otporni. Oni će uvek naći način, bez obzira koliko je težak trenutak. Shvatam da su mnogi ljuti na mene. Ja sam odgovoran zašto su svi u ovoj situaciji: prebrzo sam povećao veličinu kompanije. Izvinjavam se zbog toga“, rekao je Dorsi u tvitu, dodajući da je „zahvalan i voli svima koji su ikada radili na Tviteru“. Međutim, priznao je da nije očekivao da će takva osećanja biti obostrana „u ovom trenutku ili ikada”.

Iskreno izvinjenje bivšeg izvršnog direktora odustalo je prošle godine, nakon medijskih izveštaja koji sugerišu da su „svi“ na Tviteru krivili Dorsija za previranja nakon preuzimanja. „Džeka mrze na Tviteru“, rekao je anonimni izvor za Nev Iork Post. „Oni krive Džeka za ono što se desilo sa Elonom koji je preuzeo kompaniju.

„Kompanija nije porasla jer se Džek motao okolo na svom avionu sa ovim modelima. Ali niko nije pisao o tome kakva je katastrofa bila kompanija jer svi obožavaju Dorsija i misle da je on sledeći Stiv Džobs“, dodao je izvor.

Tviter je zapošljavao oko 7.500 u trenutku preuzimanja. Otpuštanja su bila jedina održiva opcija, objasnio je Musk, navodeći ogromne gubitke koje kompanija doživljava.

„Što se tiče smanjenja snage Tvitera, nažalost, nema izbora kada kompanija gubi preko 4 miliona dolara dnevno. Svima koji su izašli ponuđeni su 3 meseca otpremnine, što je 50 odsto više od zakonski propisane“, napisao je on na Tviteru u petak.

Prema brojnim tvitovima zaposlenih na platformi društvenih medija, otpuštanja su prvenstveno uticala na komunikacije, kuriranje sadržaja, etičke timove za ljudska prava i mašinsko učenje, kao i na neka odeljenja za proizvode i inženjering.