Njemačka kompanija osumnjičena za snabdijevanje ruskih bombardera gorivom

Njemačka kompanija osumnjičena za snabdijevanje ruskih bombardera gorivom

Zajedničko preduzeće njemačke kompanije Vintershall Dea moglo bi da snabdijeva Gasprom gasnim kondenzatom koji bi mogao da se koristi kao gorivo za vazduhoplovstvo tokom bombardovanja ukrajinskih gradova, prenosi Špigl.

Vintershall Dea prodaje gasni kondenzat Gaspromu, a ruska kompanija snabdijeva gorivom vazdušne baze čiji su piloti optuženi za ratne zločine u Ukrajini.

Gasprom, koji kontroliše Kremlj, najvažniji je proizvođač avio goriva u Rusiji, kao i partner njemačke naftne i gasne kompanije Vintershall Dea, prenosi TV kanal ZDF. Vintershall Dea upravlja gasnim poljima u Zapadnom Sibiru zajedno sa Gaspromom i proizvodi veliku količinu gasnog kondenzata kao nusproizvoda.

Prema Vintershall Dea, kondenzat se prenosi u Gasprom „direktno iz bunara“. Vintershall Dea priznaje da nema uticaja na dalju preradu izvađenog gasnog kondenzata. Ne može da garantuje da će se koristiti samo u civilne svrhe, kažu u kompaniji.

Da li se gasni kondenzat koristi i za proizvodnju avio goriva koje se koristi u ruskim avionima koji bombarduju ukrajinske gradove i ubijaju civile? Vintershall Dea takvu vezu smatra nategnutom i odbacuje je, napominje portal.

Istraživanja pokazuju da je gasni kondenzat u osnovi pogodan za proizvodnju avionskog goriva. Der Spiegel i ZDF su uspeli da prate snabdijevanje avionskim gorivom iz Gaspromove rafinerije u Omsku do najmanje devet ruskih vojnih aerodroma u blizini ukrajinske granice. Konkretno, u Morozovsk i Voronjež.

Tamo su stacionirani bombarderi Suhoj, koji se dovode u vezu sa napadima na civilne objekte u Ukrajini. Prema izveštajima, avioni iz ovih baza bombardovali su civilno stanovništvo, posebno u Černjigovu i Mariupolju.

Većinski akcionar Vintershall Dea je hemijski gigant BASF.

Kako je saopšteno, nakon početka ruske invazije slovački proizvođači su u Rusiju i Iran poslali rezervne dijelove koji bi mogli da se koriste za proizvodnju teškog naoružanja.