Novi iPhone-i imaju Kualcomm satelitski modem, nove Apple radio čipove

Novi iPhone-i imaju Kualcomm satelitski modem, nove Apple radio čipove

Modeli iPhone 14 kompanije Apple Inc (AAPL.O) sadrže Kualcomm Inc (KCOM.O) čip koji može da razgovara sa satelitima, ali imaju dodatne prilagođene Apple komponente koje se koriste u najveća nova karakteristika telefona, prema analizi telefona od strane iFikit-a i Apple izjavi.

Apple je u petak objavio svoju liniju iPhone 14. Jedna od glavnih novih karakteristika je mogućnost povezivanja sa satelitima za slanje hitnih poruka kada nema ViFi ili mobilne veze za prenos podataka.

Apple je ranije ovog mjeseca rekao da modeli iPhone 14 sadrže novi hardver koji omogućava uslugu hitnih poruka, koju Apple planira da uključi sa ažuriranjem softvera koje dolazi u novembru. Apple nije dao detalje o hardveru specifičnom za satelite.

iFikit, firma sa sedištem u San Luis Obispou u Kaliforniji koja rastavlja iPhone i drugu potrošačku elektroniku kako bi procenila koliko se lako mogu popraviti, raskinula je u petak model iPhone 14 Pro Mak, otkrivajući Kualcomm Ks65 modemski čip.

Kualcommov čip obezbeđuje 5G konekciju za ćelijske mreže, ali je takođe sposoban da koristi ono što se zove opseg n53, frekvencijski opseg koji koriste sateliti kompanije Globalstar (GSAT.A).

Globalstar je ranije ovog mjeseca najavio dogovor u kojem će Apple preuzeti do 85% kapaciteta globalne satelitske mreže kako bi omogućio Apple-ovu novu funkciju za razmjenu poruka u hitnim slučajevima.

U izjavi Rojtersu u subotu, Apple je rekao da postoji dodatni vlasnički hardver i softver u iPhone 14 za novu funkciju za razmenu poruka.

„iPhone 14 uključuje prilagođene radio frekvencijske komponente i novi softver koji je u potpunosti dizajnirao Apple, koji zajedno omogućavaju hitni SOS preko satelita na novim modelima iPhone 14“, navodi Apple u saopštenju.