Tesla planira početak masovne proizvodnje za Cibertruck krajem 2023

Tesla planira početak masovne proizvodnje za Cibertruck krajem 2023

Tesla (TSLA.O) ima za cilj da započne masovnu proizvodnju svog Cibertruck-a krajem 2023., dve godine nakon što je 2019. predstavio prvobitni cilj za dugoočekivani pikap, izvršni direktor Elon Musk, dvoje ljudi sa saznanje o planovima rekao je Rojtersu.

Tesla je prošlog meseca rekao da radi na pripremi svoje fabrike u Austinu, u Teksasu, za izgradnju novog modela sa „ranom proizvodnjom“ koja bi trebalo da počne sredinom 2023. „U poslednjem smo krugu za Cibertruck“, rekao je Musk na konferenciji poziv sa finansijskim analitičarima.

Postepeno povećanje u drugoj polovini sledeće godine do pune proizvodnje električnog kamiona pod oštrim uglom značilo bi da Tesla neće beležiti prihod do početka 2024. za punu četvrtinu proizvodnje na novom modelu koji se smatra ključnim za njegov rast.

To bi takođe značilo čekanje još godinu dana za procenjene stotine hiljada potencijalnih kupaca koji su platili 100 dolara da rezervišu Cibertruck u jednom od najiščekivanijih i pomno praćenih lansiranja električnih vozila ikada. Tesla nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Nije objavio konačnu cenu za Cibertruck, pokazao proizvodnu verziju vozila niti precizirao kako će upravljati snabdevanjem baterija za novi model.

Tesla je 2019. godine predvideo početnu cijenu ispod 40.000 dolara, ali su cijene novih vozila od tada porasle i Tesla je podigao cijene u svojoj liniji.

Musk je predstavio Cibertruck u otkriću iz 2019. gde je dizajner vozila razbio navodno nelomljive prozore od „oklopnog stakla“ na vozilu. Kompanija je od tada tri puta pomerala vreme proizvodnje: od kraja 2021. do kraja 2022., zatim do početka 2023. i nedavno do cilja za početnu proizvodnju sredine 2023.

Lansiranje Cibertruck-a će Tesli dati EV učesnika u jednom od najprofitabilnijih segmenata američkog tržišta i konkurenta električnim pikapovima poput Ford Motor Co (F.N) i Rivian Automotive (RIVN.O), oba su lansirali modele u još uvek ograničenom broju.

U januaru, Musk je naveo nestašice u nabavci komponenti kao razlog za odlaganje lansiranja Cibertruck-a na 2023.

Tesla je u maju prestao da prima narudžbine za Cibertruck van Sjeverne Amerike. Mask je tada rekao da kompanija ima „više porudžbina prvih sajber kamiona nego što bismo mogli da ispunimo tri godine nakon početka proizvodnje“.

Proizvođači automobila često polako povećavaju proizvodnju za potpuno novi model kao što je Cibertruck.

Analitičari su takođe upozorili da će slabljenje globalne ekonomije početi da utiče na prodaju Tesle, koja je do sada bila u mogućnosti da proda svaki automobil koji napravi. Musk je rekao da očekuje da će nadolazeća recesija trajati „verovatno do proleća ’24.

IDRA Group, italijanska kompanija koja proizvodi Giga Press koji će se koristiti za livenje delova za Cibertruck, rekla je u postu na LinkedIn-u prošle nedelje da je mašina od 9.000 tona za proizvodnju delova za kamione spakovana i spremna za isporuku.

U objavi nije navedeno ime Tesle. Tesla je koristio Giga Press da smanji troškove i složenost proizvodnje svog modela I, inovacije koju su proučavali drugi proizvođači automobila, uključujući Tojotu.