Ukrajinci se bore sa nestankom struje kako se približava zima

Ukrajinci se bore sa nestankom struje kako se približava zima

Ukrasne sveće koje je Jaroslav Vedmid kupio pre više od godinu dana nikada nisu bile predviđene za paljenje, ali osušeni vosak koji se sada lepi za njih svedoči o tome kako su se koristile skoro svake noći — kao posledica nestanka struje širom Ukrajine.

Sedeći za stolom sa svojom ženom u selu na periferiji glavnog grada Kijeva, njih dvoje ne mogu da prebroje koliko su puta jeli u mraku otkako su ruski napadi izazvali nestanke struje počevši od početka oktobra. Moskva je otvoreno izjavila da namerava da cilja energetsku infrastrukturu zemlje i otera naciju u hladnoću.

„Kada se oslanjate na struju, najgore je što ne možete da planirate… Psihološki je to veoma neprijatno“, rekao je Vedmid, 44-godišnji vlasnik preduzeća u Bilohorodku. Reznice su sve duže – skoro 12 sati prekida dnevno, rekao je on.

Rusija je do sada uništila oko 40 odsto ukrajinske energetske infrastrukture, pogađajući 16 regiona, navodi ukrajinska vlada.

Poslednji napad uslijedio je u ponedeljak, kada je ogromna baraža ruskih krstarećih raketa i udara bespilotnih letelica pogodila Kijev, Harkov i druge gradove, prekinuvši snabdevanje vodom i strujom kao očiglednu odmazdu za, kako je Moskva navela, ukrajinski napad na njenu crnomorsku flotu.

Nepredvidivi neprekidni prekidi struje se povećavaju dok se vlada trudi da stabilizuje energetsku mrežu i popravi sistem pre zime. Rezovi dodaju još jedan sloj tjeskobe i neizvjesnosti stanovništvu koje se već bori sa stresom od skoro devet mjeseci rata.

Da bi pokušale da olakšaju teret ljudima, energetske kompanije objavljuju dnevne rasporede kada kvartovi neće imati struju. Ali to nije dosledno, posebno kada se štrajkovi intenziviraju. Prošle nedelje je oštećena elektrana u centralnom regionu, što je izazvalo hitno gašenje i navelo vladu da upozori građane na teže i duže prekide.

„Nažalost, razaranje i šteta su ozbiljni“, rekao je u Telegramu guverner Kijevske oblasti Aleksij Kuleba. „Neophodno je pripremiti se za hitne nestanke struje na neodređeno vrijeme“, rekao je on.

Širom prijestonice, stanovnici nabavljaju grejalice, ćebad, toplu odeću i baterije za punjenje elektronike. Iako većina kaže da su spremni da podnesu teret nestanka struje zarad rata, učestalost i fluidnost prekida rada su oporezivi.

Vlada planira da od utorka promjeni raspored rada kijevskog metroa kako bi uključila duže vrijeme čekanja radi uštede energije.

Na dan kada je Asošiejted pres posetio Vedmidovu kuću u oktobru, došlo je do neplaniranog petosatnog nestanka struje, a zatim i planiranog za vrijeme večere.

Svaki put kada se struja isključi, porodica gubi internet uslugu. Pošto selo takođe ima slabu telefonsku mrežu, domaćinstvo često nije u mogućnosti da komunicira sa drugima.

Zureći u svoj mobilni telefon, Vedmid sleže ramenima. Gugl mape ne rade i on ne zna koliko će vrijemena trebati da stigne do železničke stanice za planirano putovanje sa suprugom u zemlju.

Ali ono što ga najviše brine su mjeseci koji su pred nama kada bi temperature mogle pasti na minus 20 stepeni Celzijusa (minus 4 stepena Farenhajta). „Moji glavni strahovi su za () hladan deo sezone, za zimu, jer trenutno utiče na našu udobnost, ali ne ugrožava naše živote“, rekao je on.

Porodica je naručila generator, koji bi trebalo da bude instaliran do decembra, ali potražnja je naglo porasla i ne mogu svi da priušte da kupe jedan ili gorivo za njegovo pokretanje. Dizel je udvostručen od početka rata, kažu lokalni stanovnici.

Ipak, neki su našli srebrnu liniju za gašenje. Vedmidova supruga Olena rekla je da čita više knjiga umesto da stalno osvežava internet kako bi videla najnovija ratna dešavanja. To joj pomaže da se oseća manje anksiozno.

Da nije neprestanog ruskog granatiranja i nedostatka opreme za popravku, od kojih se veliki deo mora uvoziti, šteta bi mogla da bude nadoknađena u roku od nekoliko nedelja, kažu stručnjaci za energetiku.

„Glavna opasnost su ponovljeni raketni napadi“, rekao je profesor Genadij Rjabcev, glavni istraživač za energetsku bezbednost u Nacionalnom institutu za strateške studije. Stanovnici gradova u blizini linija fronta, kao što su Nikolajev, Zaporožje i Harkov, najviše će patiti od isključenja, rekao je on.

DTEK, glavna energetska kompanija Ukrajine, saopštila je da je ostala bez opreme za popravke. Cijena opreme se kreće u stotine miliona dolara.

Rusija će vjerovatno nastaviti rat do zime, nadajući se da će oslabiti zapadnu podršku Ukrajini i „zamrznuti Evropu u predaju“, navodi se u izveštaju koji je ove nedelje objavio Institut za proučavanje rata, istraživački centar sa sedištem u Vašingtonu.

Stanovnici u blizini linija fronta kažu da se pripremaju da se uslovi pogoršaju.

Marija Čupinina se bavila nestankom struje u Harkovu čak i pre nego što su ove nedelje počeli prekidi u regionu. Žena koja hrani decu bez roditelja živi na petom spratu stambene zgrade i brine o četiri bebe mlađe od 12 meseci. Kada nema struje, nemoguće je zagrejati stan, a svaki put kada odu, moraju u mraku da se spuste niz pet stepenica, rekla je ona AP-u telefonom.

Ako Čupinina zaboravi da planira unapred, bebe neće imati šta da jedu. „Ako se niste pripremili, nemate vremena da napunite termosicu, a nema ni tople vode ni formule“, rekla je ona.