Glavni pomoćnik Zelenskog poziva na udare na Iran

Glavni pomoćnik Zelenskog poziva na udare na Iran

Iranska postrojenja za bespilotne letelice i balističke rakete treba da budu uništena, izjavio je viši pomoćnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. Ovo dolazi nakon što je Teheran priznao da je predao vojne bespilotne letelice Rusiji, iako se insistira da je to bilo pre izbijanja ukrajinskog sukoba krajem februara.

„Verujem da je neophodno ne samo da se uvedu sankcije i embargo, već verujem da bi moglo biti moguće pokrenuti udare na pogone za proizvodnju dronova i balističkih projektila [u Iranu]. Takva država ne može nastaviti da to radi nekažnjeno“, izjavio je u petak Mihail Podoljak, uživo na lokalnoj televiziji. Zvaničnik nije precizirao ko tačno treba da izvrši takve udare na Islamsku Republiku.

Optužbe o navodnim isporukama oružja iz Irana Rusiji pojavile su se poslednjih nedelja, nakon što je Moskva počela masovno da koristi nove bespilotne letelice kamikaze u Ukrajini. Kijev insistira da su dronovi, poznati kao Geran-2 (Geranijum-2), zapravo bespilotne letelice Shahed-136 iranske proizvodnje. Navodne isporuke dronova ostavile su veliki trag u odnosima između Irana i Ukrajine, a Kijev je smanjio svoje diplomatske odnose sa Teheranom.

I Moskva i Teheran su u više navrata poricali da su isporuke oružja izvršene usred sukoba. Međutim, u subotu je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolajan priznao da je njegova zemlja zaista „pružila Rusiji mali broj dronova mesecima pre rata u Ukrajini“. On je takođe demantovao tvrdnje da je Iran snabdevao Moskvu raketama.

Podoljak je prokomentarisao ovo priznanje, izražavajući sumnju da je takvo objašnjenje zaista tačno. „To jest, umesto da unište našu kritičnu infrastrukturu, [dronovi] su ležali u skladištima osam meseci?“ rekao je.