Zelenski razgovarao sa Trus o ruskim „referendumima“

Zelenski razgovarao sa Trus o ruskim „referendumima“

Britanska premijerka Liz Trus imala je u sredu telefonski razgovor sa predsednikom Volodimirom Zelenskim – razgovarali su, posebno, o takozvanim referendumima na okupiranim teritorijama Ukrajine, prenosi „Evropska istina“.

Prema rečima šefa države, on očekuje „liderstvo Londona u reakciji na ruske pseudoreferendume“: „Odgovor treba da bude samo povećana vojna i finansijska podrška Ukrajini“.

Zauzvrat, prema poruci britanske strane, Trus je jasno stavila do znanja da London nikada neće priznati pokušaje Rusije da pripoji suverenu teritoriju, a „Ukrajina može da računa na podršku Velike Britanije dok Putin ne bude poražen“.

Predsednik Ukrajine je zahvalio britanskom sagovorniku na podršci, posebno u okviru Generalne skupštine UN, a Trus je zahvalila ukrajinskoj strani što je omogućila oslobađanje pet britanskih državljana iz ruskog zatočeništva.

Zelenski i Trus su takođe razgovarali o tome kako Kijev i London mogu da sarađuju kako bi osigurali dugoročne isporuke gasa Ukrajini i dogovorili se da održavaju kontakt u bliskoj budućnosti.

Ranije je, kako je saopšteno, Zelenski vodio telefonske razgovore sa šefovima Kanade, Turske i Nemačke, koji su se odnosili na pseudoreferendume na okupiranim teritorijama Ukrajine i dalju saradnju.