Šanelove kamelije, prazne stolice zatvaraju Nedjelju mode u Parizu

Šanelove kamelije, prazne stolice zatvaraju Nedjelju mode u Parizu

Kolosalne kamelije služile su kao gotova oltarna slika za Chanelov svetlucavi jesenji prikaz inspirisan cvetanjem.

U međuvremenu, brend sestre Miuccie Prade Miu Miu – još jedna naslovna emisija poslednjeg dana Nedelje mode u Parizu – predstavila je studiju o neuobičajenoj kreativnosti.

Evo nekih najzanimljivijih kolekcija jesen-zima 2023-24:

ŠANELOVA KAMELIJA

Bio je to cvet koji je lansirao hiljadu dizajna. Legenda kaže da je kamelija prvi put postala opsesija Gabrijele „Koko“ Šanel 1913. godine kada je jednu zakačila za pojas – zavedena, kaže kuća, svojom „jednostavnošću, oblikom, čistoćom i vitalnošću“. Više od jednog veka kasnije, zimski cvet je i dalje u centru pažnje.

„Kamelija je više od teme, to je večni kod“, rekla je kreativna direktorka Virdžini Viard. „Sviđa mi se njegova mekoća i snaga.“

Kao i uvek, postojala je suzdržanost u Viardovoj estetici dizajna, na primer, u korišćenju ograničene palete belih, tamnih crnih i nijansi ružičaste. I sa kamelijom se postupalo strogo, ukrašavajući džepove, dugmad i jakne, printove ili kožne cipele.

Ali sveprisutni sjaj šljokica i igre u obliku – prorezi na haljinama, asimetrični kaputi i dlake dijagonalne tkanine na suknjama – dale su pokreta kolekciji.

Viard se takođe okušao u muškim stilovima sa muškim jaknama i britanskim haljinama nalik na dendi.

„Izbledele boje, tamno ružičasta, izrađeni komadi, dodiri iz 1960-ih i 70-ih, izvesna engleska atmosfera, udobni kaputi, autentični materijali, čine kolekcije stvarnijim i šarmantnijim“, rekao je Viard.

PENELOPA KRUZ NA LAGERFELDU

Penelope Kruz se ponovo sećanja na pokojnog dizajnera Karla Lagerfelda nakon Chanelove emisije.

Na zabavi Vaniti Fair 1999., Lagerfeld i sadašnji dizajner Viard su razgovarali o tome da glumica postane ambasador Chanel. Trebalo je da bude tajna.

„Karl i Virdžinija su govorili na francuskom i mislili su da ne razumem“, rekao je Kruz. „I pričali su o tome da postanem ambasador brenda. Ali sve sam razumeo, pretvarajući se da nisam, i tražio sam drugo mesto“, rekao je Kruz. „Dali su mi sjajne ‘vesti’ vrlo brzo nakon toga!

Kruz je pričala s ljubavlju o kući, koja se oseća „kao porodica“, čiji su dizajn i magija učinili da sanja, čak i kao mlada devojka koja je odrastala u Španiji.

Dobitnik Oskara je takođe govorio o Viardovom šaljivom stilu. Jesensko-zimski set od utorka zasnovan je na filmu iz 1966. „Ko si ti, Poli Megu?“ satirični francuski lažni dokumentarni film o hiperboli na pisti i ekscesima modne industrije.

„Ali naravno, Virdžinija ima smisla za humor“, rekao je Kruz. „Morate biti hrabri da pomešate neke materijale i boje. Bilo je zabavno.“

MIU MIU’S RESUPCI

Skoro 50 ekrana duž zidova i stubova Palais d’Iena prenosilo je prizore izgradnje scenografije na izložbi Miu Miu, pored bele cevi i pozadine od belog valovitog gvožđa.

Programske beleške su stigle sa tekstom korejskog umetnika Geumhiung Jeonga: „Postoji suzavisnost, ali na kraju, mašinama nismo potrebni. Oni su nam potrebni.”

Veza sa temom dekoracije neobične modne izložbe nekima je bila nejasna, ali izgledalo je da Prada želi da ospori postavljena pravila oblačenja.

Gaćice su virile ispod smeđe kožne mini-haljine, tako kratke da više nisu bile pravi donji veš. Aplike na jednoj haljini od lagane svilene umbera bile su toliko teške da su strukturirale haljinu, a ne obrnuto. Trodimenzionalno cveće koje krasi gornji deo namerno je prikriveno prozirnim zelenim kardiganom.

Modni zaokreti pogodili su Pradine goste, među kojima je bila i Aleksa Čung.

ŠTRAJKOVI, DRAGA

Uporedne piste Pariske nedelje mode su frenetične. Privatni automobili se blokiraju, saobraćaj je normalan, a gomile fotografa otežavaju kretanje trotoarima oko izložbenih prostora.

Kao rezultat toga, drugi izazovi života u francuskoj prestonici često su neprimetni bez obraćanja velike pažnje ili pristupanja internetu.

Radnički štrajkovi širom Francuske u utorak su ostavili praznine delove sedišta u prvom redu u Miu Miu. Šanel, koji je prošle sezone isključio VIP goste koji su stigli sa par minuta zakašnjenja, kasno je počeo sa emisijom.

Oboje je verovatno rezultat ograničenih mogućnosti prevoza, sa mnogim linijama pariskog metroa zatvorene za taj dan. Prema razgovorima iz prvih redova, mnogi glavni urednici napustili su grad ili u ponedeljak ili rano u utorak kako bi izbegli haos štrajkova pokrenutih u znak protesta protiv penzionih reformi koje je predložio predsednik Emanuel Makron.

Eva Chen, šef modnih partnerstava na Instagramu, bila je jedna od takvih rano napuštanja. Čen je objavila video snimke i fotografije na kojima pokušava da stigne do aerodroma Šarl de Gol, uključujući ljude koji šetaju autoputem, zbog protesta koji blokira saobraćaj oko aerodroma.