Boris Džonson i Riši Sunak vode trku za novog premijera Velike Britanije

Boris Džonson i Riši Sunak vode trku za novog premijera Velike Britanije

Boris Džonson i njegov bivši ministar finansija Riši Sunak predvodili su u petak potencijalne kandidate za smenu britanske premijerke Liz Trus, a kandidati su tražili podršku da postanu lider Konzervativne partije u brzom takmičenju.

Nakon što je Trusova dala ostavku u četvrtak, okončavši njenu šest nedelja na vlasti, oni koji žele da je zamene pokušavali su da pronađu 100 glasova konzervativnih poslanika potrebnih za učešće u takmičenju za koje se stranka nada da će resetovati njenu bolesnu sreću.

S obzirom na to da se konzervativci gotovo suočavaju sa uništenjem na sledećim nacionalnim izborima, prema anketama javnog mnjenja, trka je za peti britanski premijer u šest godina.

Pobednik će biti objavljen u ponedeljak ili petak sledeće nedjelje.

U onome što bi bio izvanredan povratak, Džonson, koga su poslanici zbacili pre nešto više od tri meseca, bio je visoko u rangu pored Sunaka da bi se krunisao za sledećeg premijera.

„Mislim da on ima dokazane rezultate da preokrene stvari. Može ponovo da preokrene. I siguran sam da moje kolege čuju tu poruku glasno i jasno“, rekao je konzervativac Pol Bristou o Džonsonu na radiju LBC.

„Boris Džonson može da pobedi na sledećim opštim izborima“, rekao je on.

Džonson, koji je napustio funkciju upoređujući sebe sa rimskim diktatorom koji je dva puta doveden na vlast da bi se odbranio od kriza, mogao bi se suočiti sa poteškoćama u dostizanju 100 glasova nakon što je njegov trogodišnji mandat bio pokvaren skandalima i optužbama za nedolično ponašanje.

Jedan od njegovih bivših savetnika, koji više ne razgovara sa Džonsonom i tražio je da ne bude identifikovan, rekao je da je malo verovatno da će dostići cilj, pošto je otuđio desetine konzervativaca tokom svog mandata opterećenog skandalima.

List Fajnenšel tajms, koji je pozvao na nove izbore, rekao je da bi povratak Borisa bio „farsičan“.

Vil Volden, koji je takođe ranije radio za Džonsona, rekao je da se bivši premijer vraća sa odmora i da ide na sondiranje.

„Zemlji je potreban odrastao, ozbiljan lider. Boris je imao svoju šansu, idemo dalje. Pretpostavljam da to nije ono što će torijevci učiniti, već bi ga mogli ponovo izabrati“, rekao je on za Bi-Bi-Si.

Ministar privrede Džejkob Ris-Mog rekao je da podržava Borisa, tvitujući njegovu podršku uz hešteg „#Borisorbust“.

Takmičenje je počelo u četvrtak, nekoliko sati nakon što je Truss stala ispred svoje kancelarije u Dauning strit i rekla da ne može da nastavi.

Sunak, bivši analitičar Goldman Saksa koji je postao ministar finansija baš kada je pandemija COVID-19 stigla u Evropu i bio drugoplasirani nakon Trusa u prethodnom takmičenju za liderstvo ovog leta, favorit je među kladionicama, a prati ga Džonson.

Treća je Peni Mordaunt, bivša ministarka odbrane popularna među članovima stranke. Niko se nije zvanično izjasnio o kandidaturi.

Trusova je dala ostavku nakon najkraćeg, najhaotičnijeg mandata bilo koje britanske premijerke nakon što je njen ekonomski program srušio reputaciju zemlje u pogledu finansijske stabilnosti i mnoge ljude ostavio siromašnijim.

Truss je rekla da više ne može da sprovodi svoj program nakon što je njen ekonomski plan uzdrmao tržišta, primoravajući da se promeni novi ministar finansija nakon što je otpustila svog najbližeg političkog saveznika.

Prizor u četvrtak na još jednog nepopularnog premijera koji drži govor o ostavci u Dauning Stritu – i početak nove trke za lidere – naglašava koliko je britanska politika postala nestabilna od glasanja o Bregzitu 2016.

Neki konzervativni poslanici se nadaju da će trka za njenu zamenu biti brza i jednostavna, pozivajući nade da se udruže oko jednog kandidata kako bi umanjili bol od drugog takmičenja za modrice.

Sunak, koji se pokazao u pravu u svojim upozorenjima da je Trusov fiskalni plan ugrozio ekonomiju, ostaje duboko nepopularan među nekim članovima stranke nakon što je pomogao da se pokrene letnja pobuna protiv Džonsona.

Mordaunt je viđen kao svež par ruku koji je u velikoj meri neokaljan od ranijih administracija. Ali ona je takođe neproverena i za sada zaostaje za Sunakom i Džonsonom u dobijanju podrške.

Sledeći lider se suočava sa teškom ekonomskom situacijom, nasleđujući ekonomiju koja ide ka recesiji, inflaciju koja prelazi 10%, rastuće kamatne stope, nedostatak radne snage i smanjenje troškova života.

Podaci objavljeni u petak pokazuju da su britanski kupci naglo obuzdali svoju potrošnju i stavili svoje poverenje na rekordno nizak nivo, dok su brojke o javnom zaduživanju koje su gore nego što se očekivalo, naglasile ekonomske izazove koji predstoje.

Ko god da preuzme stranku, takođe ima planinu da se popne kako bi pokušao da povrati ili obnovi ugled Konzervativne stranke, koja ima veliku većinu u parlamentu i ne mora da raspisuje opštenacionalne izbore još dvije godine.

„Da li će promena lidera biti dovoljna ili ne da bi konzervativci zaista bili izborno kredibilni, svakako je veoma diskutabilno“, rekao je politikolog Džon Kertis za LBC.

„Problem za konzervativce je u tome što je njihov brend kao stranke koja može da smeta ekonomiji… sada veoma, veoma teško narušen i možda će biti veoma teško oporaviti se u roku od dvije godine.