Vuitton privlači zvijezde dok Makartni dovodi konje na izložbu u Parizu

Vuitton privlači zvijezde dok Makartni dovodi konje na izložbu u Parizu

Pariški Musee d’Orsai je, tokom 15-minutne predstave Louis Vuittona, bio transformisan muzej: zujali cirkus svetlucanja i bliceva kamera u kojima su se bogati, moćni i slavni mešali pretposlednjeg dana Pariza Fashion Veek. Dizajner Nicolas Gheskuiere postavio je sjajnu i strastvenu odu francuskog stila sa vintage nijansama, izazvavši ovacije publike koje su odjekivale uzvišenim odajama.

U međuvremenu, zemljani mirisi su boli nosove gostiju dok su ulazili u mesto održavanja Stela Makartni: Manjež. Drhtanje od hladnoće brzo je usledilo dahtanjem, kada je sedam konja iznenada ugalopiralo sa sporednih vrata praćeno bučnim vođom. Emisija koja je uključivala konjičke teme bila je vizuelna i senzorna izjava Makartnija, istaknutog borca za prava životinja.

Evo nekih naglasaka sa revija konfekcije jesen-zima 2023-24 u ponedeljak:

THE MUSEE VUITTON

Uzbuđenje je bilo opipljivo, čak i među VIP ličnostima.

Sofi Tarner ne samo da je bila obučena u brend, obučena u svileni izgled Viton pidžame, već je pevala i na brendu – uzvikujući „mi volimo Louis Vuitton“ sa komšinicom iz prvog reda Kloi Grejs Morec. Vuitton ambasadorke Alicia Vikander i Lea Seidouk živahno su ćaskale. Ana Vintur se napući.

Pharrell je uleteo u talase blica fotoaparata, noseći kaput i kapu sa monogramom, i dalje uživajući u tome da postane muški dizajner Louis Vuittona. Na pitanje Asošijejted presa da li se osećao kao kod kuće od prošlomesečne objave, Pharrell je odgovorio: „Osećam se kao ljubav“.

Sama emisija je ispričala priču. U zvučnoj podlozi sviraju zvuci svakodnevnog života — zvuk zujanja automobila, pesma ptica, vozova, koraka i vremena. Odeća je takođe delovala kao svakodnevni život – iako uzvišeno uzvišen.

Bilo je to kao da je Geskjer otišao u glamuroznu prodavnicu sa vintage stilom, često svetlucavim, odevnim predmetima koji su živo mešani i usklađeni.

Prevelika braon jakna dovela je do još većih okruglih pantalona, pored otkinutog prsluka koji se nosi sa ogromnim pletenim šalom u studentskom stilu.

Ipak, iza nasumice je bio skriven neki neverovatan modni dizajn. Nadrealne igre u formi su bile u izobilju. Suknje su dolazile sa naborima oštrim kao noževi. Žuti rukavi su bili toliko dugački da su izgledali kao da su stavljeni u pogrešan ciklus pranja. A velika mermerna pletena haljina sa koricama je imala nogavice od ovčijih rukava sa gornjim delom potpuno odsečenim.

MKARTNIJEVA MEKOĆA I ČVRSTOĆA

Živopisni dizajni prikazani na smeđem pesku u manežu crpe inspiraciju ne samo od konja – sa motivima konja, patinacijom konja koja inspiriše izgled vune i mermernim šarama koje podsećaju na konjske kapute – već i iz sveta skakanja.

Makartni je koristio sportsku pompu i regaliju da inspiriše kolekciju koja je odgovarala njenom krojenju.

Dvostruka jakna imala je oštra ramena zašiljena iznad struka sa dijagonalnom dinamikom, mešajući muško i ženstveno. Uzimanje regalija i vojske uključivalo je mušku belu jorgovanu jaknu za skakanje po meri koja se nosi uz golo telo.

Osećaj „mekoće i tvrdoće, između muškog i ženskog“, koji je temelj modne kuće u vlasništvu LVMH-a, uhvatili su i sami konji, rekao je Makartni.

Torbe su koristile veganske kožne alternative, kao što je MIRUM, tehnologija zasnovana na biljkama, AppleSkin, materijal na bazi jabuke koji stvara efekat krokodila.

Ovo je bila optimistična kolekcija – sa bljeskovima citrina i citrina koji bode oko očiju – koja nikada nije držala predavanja, već je slavila život u harmoniji.

STELINI DIVLjI, DIVLjI KONjI

„Da li ste uopšte videli divljeg konja na modnoj reviji ili šaptača?“ Pitao je Makartni zapanjenu modnu štampu na prepunom balkonu iznad maneža koji je još uvek mirisao na konja. Rekla je da su je organizatori nazvali „ludom“ zbog pokušaja da divlje konje odvede na predstavu.

Ipak, Makartni je rekao da je jesen-zima posebno izgledalo dobro vreme da se istakne dizajn bez okrutnosti sa jedinstvenim spektaklom divljih životinja koje žive, dišu i igraju se zajedno.

„Stvarno sam želeo da uspostavim vezu sa našim kolegama jer na pisti ima toliko kože, krzna i perja, posebno zimi“, rekao je Makartni za AP. „Želeo sam da pokažem da možete da radite (mode) na drugačiji način, ne morate ništa da ubijate i može biti (isto) luksuzno.

Makartni je rekla da konji za nju imaju mnogo ličnih značenja, od fotografije njene majke Linde i sestre Meri do „biti Britanka“, govoreći o ljubavi prema konjima koja seže duboko u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ona je rekla da je poruka konja „da su živi i da odeća ništa nije ubila, tako da postoji neka vrsta proslave svega što živi u harmoniji jedno sa drugim“.

Voditelj konja bio je zvezda emisije. Makartni je rekla da ga je prvi put videla na izložbi konja u Londonu i da je bila impresionirana njegovim radom. „Oni su njegovi divlji konji. Ne koristi uzde, nikakva sedla i šaptač je konjima… To su njegove male bebe“, rekla je ona. „Ne mogu čak ni svog psa naterati da to uradi.“

AZ FACTORI

Još uvek postoji gorko-slatka nijansa na izložbama AZ Factori. Brend je kreirao dizajner Alber Elbaz neposredno pre njegove smrti od COVID-a 2021.

Elbaz, koji je još uvek pokleknuo zbog svog zbacivanja sa dužnosti dugogodišnjeg Lanvin dizajnera, želeo je da napravi brend koji će promoviše novi način bavljenja luksuzom – lakši za dizajnere, pozitivan na telo i pristupačniji. AZ Fabrika je bila upravo to. Od njegove smrti, gostujući dizajneri su se bavili brendom, ostajući verni njegovom etosu, a Elbaz se i dalje oseća u duhu kuće.

U ponedeljak su volani, kopče, kaiševi i kravate doneli utilitarnu dimenziju mekom konfekcijskom dizajnu. Postojao je osećaj opuštenosti dok su modeli nonšalantno hodali u jednostavnim sandalama na platformi.

Krzneni kaput sa uskovitlanim ružičastim motivom i ugrađenim šalom postali su totalni izgled, pokrivajući model u potpunosti grejačima za gležnjeve od istog materijala. Bilo je zabavno i taktilno.