Zvijezde društvenih medija suočavaju se sa zatvorom u istrazi o porezu od 4 miliona dolara

Zvijezde društvenih medija suočavaju se sa zatvorom u istrazi o porezu od 4 miliona dolara

Ruske vlasti podigle su optužnicu protiv fitnes blogerke na Instagramu Valerije Čekaline zbog navodnog pokušaja utaje poreza u iznosu od nekoliko miliona dolara. Njen suprug Artjom je optužen da je delovao kao njen saučesnik.

Ako par bude proglašen krivim, mogli bi se suočiti sa zatvorskom kaznom do tri godine uz veliku novčanu kaznu.

U utorak je moskovsko tužilaštvo navelo da je Čekalina, poznata i kao ler_ček, utajila, uz saučesništvo svog supruga, plaćanje PDV-a i poreza na dohodak građana između 2020. i 2021. u ukupnom iznosu od više od 311 miliona rubalja (4,1 milion dolara).

Ranije tokom dana, ruski istražni komitet saopštio je da je pokrenuo relevantnu krivičnu istragu o ovom slučaju.

Prema Komitetu, između 2020. i 2022. Čekalina je iskoristila pojednostavljenu šemu oporezivanja koju su mogli da koriste samo poreski obveznici koji zarađuju 150 miliona rubalja (2 miliona dolara) godišnje ili manje.

U njemu se navodi da je Čekalina imala finansijsku korist od vođenja fitnes maratona „u iznosu koji znatno premašuje“ ovu sumu. Ne želeći da pređe na opšti poreski sistem, blogerka je „dovela svog supružnika i druge osobe među svoje rođake da budu njihovi saučesnici“, dodaje se.

Čineći to, Čekalina je „nezakonito podelila posao i utajila porez u iznosu većem od 300 miliona rubalja (4 miliona dolara)“, navodi se u saopštenju i dodaje da su agencije za provođenje zakona pretresle prostorije osumnjičenih.

RIA Novosti su takođe prenele, pozivajući se na izvore, da su paru šamarali određena ograničenja putovanja dok se istraga ne završi.

Valerija Čekalina ima više od deset miliona pretplatnika na Instagramu i specijalizovana je za kurseve zdravlja i fitnesa, kao i maratone, a svi žele da pomognu ljudima da izgube težinu. Od 2020. godine bila je navedena kao jedna od najzaradnijih ruskih zvezda društvenih medija sa prihodom od 600.000 dolara godišnje. Njen suprug Artjom, koji radi u istoj delatnosti, ima oko četiri miliona pretplatnika na Instagramu.