Italijanski EV startup dizajnom se suprotstavlja američkim i kineskim rivalima

Italijanski EV startup dizajnom se suprotstavlja američkim i kineskim rivalima

Tesla Elona Maska utrla je put pre skoro dve decenije. Sada je globalna tranzicija na potpuno električna vozila prepuna startap kompanija, inspirisana novom erom mobilnosti i privučena nižim troškovima izgradnje električnih vozila u poređenju sa njihovim prethodnicima koji su gutali fosilna goriva.

Nestale su investicije od milijardu dolara koje su od nasleđa proizvodnje automobila napravile takvu kravu. Dobavljači nude gotove generičke električne platforme, a proizvođači mogu preuzeti ugovore za montažu — pristupe koji se pretvaraju u uštede na poslovima i infrastrukturi.

Ono što je nedostajalo u novoj formuli EV, prema startupu iz Milana, AEHRA, jeste novi koncept dizajna.

„Široka javnost smatra da su električna vozila dosadna“, rekao je generalni direktor AEHRA-e Hazim Nada. „Veoma je lako napraviti izuzetno snažno električno vozilo. Nije tako lako napraviti električno vozilo koje ima karakter. I mislim da je to jedan od elemenata koje italijanstvo mora da izrazi.”

Nada je angažovala bivšeg dizajnera Lamborghinija da mu pomogne da unese italijanske emocije u njegova vozila i naglašava aerodinamiku iznad performansi.

Ali kompanija želi da uđe na sve gušće tržište pokretača električnih vozila i tradicionalnih proizvođača automobila koji su prinuđeni da se pozabave emisijama automobila koje doprinose klimatskim promenama. Neki startupi su imali malo uspeha.

AEHRA ne planira da lansira svoja prva vozila – SUV i limuzinu – do sredine 2025. godine, sa godišnjom proizvodnjom od 20.000 do 25.000 vozila. Ultra-premium automobili takođe planiraju da budu sa cenom koja će odgovarati – od 160.000 do 180.000 dolara.

Očekuje se da će se prvo pojaviti u Sjedinjenim Državama i ključnim evropskim tržištima pre nego što se prošire na Kinu. To bi usledilo nakon početne investicije u proizvodnju od 700 miliona evra (dolara).

„Ne trošimo mnogo“, rekla je Nada. „To je zbog činjenice da mi razvijamo materijale na takav način da je lanac proizvodnje veoma lak u poređenju sa postojećim načinima proizvodnje.

Nada je zaradio većinu novca za startap trgujući sirovom naftom u Londonu i svoju strast za aerodinamikom je izbrusio gradeći najveći vertikalni aerotunel na svetu, AeroGraviti, atrakciju severno od Milana koja omogućava svakome da doživi slobodan pad.

Dok su AEHRA-i automobili namenjeni bogatoj demografskoj grupi, jer inflacija pogađa srednju klasu i ljude sa niskim primanjima, vozila na baterije su generalno stekla šire prihvatanje potrošača, a vlade guraju proizvođače automobila dalje od motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Američka kompanija za upravljanje imovinom i istraživanje Bernstein predviđa da će jedna četvrtina svih automobila prodatih do 2025. biti električni ili plug-in hibridi, što će se udvostručiti do 2030. godine. Navodi ambiciozne rasporede uvođenja i regulatornu podršku.

Evropska unija zabranjuje prodaju novih automobila na fosilna goriva do 2035. godine, stvarajući nove igrače sa nižim troškovima pokretanja, dok potencijalno kažnjava stare proizvođače automobila koji su uložili milijarde u hibride kao tehnologije mostova.

Električna vozila na baterije zabeležila su najveći rast od svih vrsta goriva u trećem kvartalu, 22% na preko 259.000 jedinica, prema Evropskom udruženju proizvođača automobila. To čini 12% tržišnog udela.

Udeo na američkom tržištu je manji, na oko 6%, ali Bernstein očekuje da će se to značajno ubrzati sa politikom SAD-a kao što su stroži standardi efikasnosti goriva.

Kako interesovanje raste, desetine novih startapa ulaze na prepuno tržište zajedno sa pionirskom Teslom i tradicionalnim proizvođačima automobila, od kojih neki imaju vekovne rezultate. Samo SAD imaju 417 pokretanja električnih vozila, prema istraživanju koje je sproveo Bernstein, od kojih neki pružaju upozoravajuće priče.

Kompanija Faradai Future iz Kalifornije uložila je milijarde u električni automobil koji tek treba da napravi. Drugi, poput Lucida ili Riviana, koji su ušli u proizvodnju, borili su se da nabave komponente zbog nestašice globalnog lanca snabdevanja, rekao je Sam Abuelsamid, glavni analitičar e-mobilnosti u Guidehouse Insights.

Istovremeno, kineski proizvođači prodiru u Evropu, sa pogledom na američko tržište. Na italijanskom tržištu luksuza, Ferrari i Lamborghini najavili su planove za sopstvene EV.

„Sada će biti mnogo teže nego što je to bilo pre deceniju za Teslu kada su u osnovi bili jedini brend koji je proizvodio premium EV visokih performansi. A sada ima desetine brendova koji to rade, takmičeći se za isti dolar“, rekao je Abuelsamid.

Drugi rizik je usluga i podrška, posebno kada se pokreće širom velikih geografskih područja bez ugrađenih prodajnih i servisnih mreža, rekao je Abuelsamid.

Planovi AEHRA-e podrazumevaju uglavnom onlajn prodaju i regionalne servisne centre, rekla je Nada.

Dizajn je mesto gde se AEHRA nada da će privući pažnju tržišta – udaljavajući se od arhitekture motora sa unutrašnjim sagorevanjem za koju je Nada rekla da je uslovljena termičkim upravljanjem.

Karoserija AEHRA vozila se udaljava od ivica koje su definisale mišićavost superautomobila poslednjih godina i vraća se nežnijoj liniji koja podseća na predratni dizajn automobila.

Ova estetska promena poboljšava aerodinamiku automobila, što će pomoći da se proširi domet, kaže glavni dizajner AEHRA Filipo Perini. Rekonstrukcija klasične unutrašnje arhitekture stvoriće više prostora u kabini za udobnost putnika, dodao je on.

Nada je uverena da mladi potrošači nisu toliko vezani za tablice svojih prethodnih generacija i da će biti voljni da kupe automobil od novog igrača koji nudi emocionalnu promenu.

„Mi nismo na tržištu Ferarija, nismo na tržištu Lamboa“, rekao je on. „Naša vozila nisu isti segment Tesle. Mislimo da možemo koegzistirati.”