EU i Kazahstan dogovorili su strateško partnerstvo u oblasti vodonika i čistih tehnologija

EU i Kazahstan dogovorili su strateško partnerstvo u oblasti vodonika i čistih tehnologija

Evropska unija i Kazahstan potpisali su memorandum o razumjevanju o stvaranju „strateškog partnerstva“ u oblasti vodonika i čistih tehnologija, piše Euractiv.

Dokument su na klimatskoj konferenciji COP27 u Šarm el Šeiku potpisali direktorka Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Kazahstana Alihan Smailov.

Partnerstvo predviđa „bližu ekonomsku i industrijsku integraciju“ u oblastima sirovina, baterija i obnovljivog vodonika identifikacijom zajedničkih projekata, harmonizacijom ekoloških i društvenih standarda i modernizacijom procesa ekstrakcije i prerade.

„Pouzdano i održivo snabdevanje sirovinama, naftnim derivatima i obnovljivim vodonikom je ključni element koji će pomoći da se izgradi nova, čistija osnova za naše ekonomije“, rekla je fon der Lajen u saopštenju.

Na EU već otpada 60 odsto stranih direktnih investicija u Kazahstanu, naglasila je Von der Lajen, napominjući da će saradnja sa Astanom biti od ključnog značaja za postizanje klimatskih ciljeva EU.

U okviru partnerstva, EU i Kazahstan su se obavezali da će razviti „mapu puta za 2023-2024“ sa konkretnim zajedničkim akcijama, dogovorenim u roku od šest meseci nakon potpisivanja partnerstva.

Premijer Smailov je rekao da je njegova zemlja „spremna da evropskim kompanijama ponudi povoljne uslove i neophodnu infrastrukturu prilikom donošenja odluke o preseljenju u Kazahstan“ i pozvao šefa Komisije da poseti Astanu 2023. godine na proslavi 30. godišnjice diplomatskih odnosa. .

Kazahstan ima za cilj da postane vodeći proizvođač i izvoznik obnovljivog vodonika. U oktobru je vlada potpisala sporazum sa evropskom grupom za obnovljive izvore energije Svevind o izgradnji jedne od pet najvećih svetskih fabrika čistog vodonika.

Projekat će biti izgrađen u regionu Mangistau u blizini Kaspijskog mora i planira da počne proizvodnju zelenog vodonika do 2030. godine iz solarne energije i energije vetra.

U svom REPoverEU planu predstavljenom u maju, Evropska komisija je postavila cilj da proizvede 10 miliona tona obnovljivog vodonika u Evropi i uveze istu količinu do 2030. godine.