Žena uhapšena zbog hranjenja beskućnika; tužila je grad

Žena uhapšena zbog hranjenja beskućnika; tužila je grad

Žena iz Arizone tužila je svoj grad u utorak zbog zakona koji kažnjava hranjenje beskućnika u javnim parkovima zatvorskom kaznom od četiri meseca. 78-godišnjak je po zakonu uhapšen zbog distribucije hrane iz kombija.

Norma Tornton je izvedena na sud u aprilu, mjesec dana nakon što je dobila kaznu za hranjenje beskućnika u Bullhead Communiti Parku bez dozvole. Ona je bila prva osoba kažnjena prema uredbi koju je donelo gradsko veće godinu dana ranije sa ciljem da se beskućnici odvrate od okupljanja u parkovima.

Dok su optužbe protiv Torntonove odbačene, ona je u utorak podnela tužbu i traži zabranu da zaustavi grad da sprovodi tu uredbu.

„Bullhead Citi je kriminalizovao ljubaznost“, rekao je Thorntonov advokat TV stanici KPHO u Feniksu. „Gradsko veće je donelo uredbu po kojoj je deljenje hrane u javnim parkovima u dobrotvorne svrhe krivično delo kažnjivo kaznom zatvora od četiri meseca.

Međutim, gradski zvaničnici su istakli da se uredba odnosi samo na javne parkove. Crkve, klubovi i privatna imanja mogu nastaviti da služe hranu onima koji žive na ulici bez dozvola.

Štaviše, grad je insistirao da je zakon neophodan nakon što su se korisnici parka godinama žalili da ih beskućnici traže za hranu i novac. Gradski radnici su „u više navrata pozivani da se pozabave javnim smetnjama i drugim nedozvoljenim ponašanjem, očiste ljudski otpad, smeće, smeće i druge ostatke koji su ostali od događaja podele hrane“, piše grad u uredbi.

Bilo je više od 580.000 beskućnika na ulicama SAD 2020. godine, prema najnovijim podacima Nacionalne alijanse za okončanje beskućništva. Iako je ovaj broj manji od maksimuma od 647.000 zabeleženih 2007. godine, broj onih koji nemaju bilo kakvo sklonište se povećavao svake godine od 2015. godine i sada iznosi 226.000.

Prema izvještaju Nacionalnog pravnog centra za beskućnike iz 2019. godine, 16 od 187 anketiranih gradova ima zakone kao što je Bullhead Citi koji ograničava deljenje hrane. Zagovornici ovih zakona tvrde da beskućnici koji se okupljaju za besplatnu hranu šire bolesti i povećavaju stopu kriminala.