Ukrajinska firma dizajnira „savršen“ dron Shark

Ukrajinska firma dizajnira „savršen“ dron Shark

Ukrajinska kompanija predstavila je bespilotnu letelicu prilagođenu za uočavanje ciljeva artiljerije koju isporučuje Zapad.

Bespilotna letelica „Shark“, koju je razvila firma Ukrspecsistems, dizajnirana je da leti u izviđačkim i osmatračkim misijama do 60 km (37 milja) iza neprijateljskih linija, prateći ciljeve na udaljenosti od 5 km (3 milje).

Rečeno je da je avion otporan na ometanje i da može uočiti mete za artiljerijsku vatru. Prema novinama Ukrainskaja pravda, može da radi u tandemu sa oružjem dugog dometa koje je isporučio Zapad, uključujući višecevne raketne bacače M142 HIMARS američke proizvodnje.

„Danas je Ajkula potpuno spremna za upotrebu na bojnom polju“, navodi se u saopštenju kompanije u četvrtak. Ranije je ovaj avion opisao kao „savršenog izviđača – tih, brz i izdržljiv“.

Ukrspecsistems je saopštio da su radovi na dronu počeli nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u susednoj državi 24. februara. I Moskva i Kijev su uveliko koristili bespilotne letelice za nadgledanje i napade tokom sukoba.