Australija potpisuje globalno obećanje da će smanjiti emisiju metana za 30%

Australija potpisuje globalno obećanje da će smanjiti emisiju metana za 30%

Australijski ministar za klimatske promjene Kris Boven rekao je u nedelju da se vlada pridružila Globalnom obećanju o metanu kao deo multilateralnih napora za smanjenje globalnih emisija metana.

„Pridruživanjem obećanju, Australija će se pridružiti ostatku najvećih svijetskih izvoznika poljoprivrednih proizvoda, uključujući Sjedinjene Države, Brazil i Indoneziju, u identifikovanju mogućnosti za smanjenje emisija u ovom sektoru koji se teško može smanjiti“, rekao je Boven u saopštenju.

Vlada će nastaviti da sarađuje sa industrijom na dekarbonizaciji privrede, posebno u sektoru energetike i otpada, i prikupljanju otpadnog metana za proizvodnju energije, rekao je on.

Vladine investicije za pomoć obećanju će uključivati do 3 milijarde australskih dolara (1,91 milijardu dolara) iz Nacionalnog fonda za rekonstrukciju od 15 milijardi dolara za podršku tehnologiji niske emisije štetnih gasova i proizvodnji komponenti i smanjenju metana u poljoprivredi, rekao je Boven.

Visoki ministar je rekao da obećanje neće zahtevati da se Australija fokusira samo na poljoprivredu, niti da smanji poljoprivrednu proizvodnju ili stočarstvo.

„Kao rezultat potpisivanja obećanja, australijska vlada neće doneti zakone niti uvesti poreze ili namete za smanjenje emisija stoke“, rekao je Boven.

Napori koje predvode SAD i EU obećavaju da će smanjiti emisije metana za 30% do 2030. Napori sada pokrivaju 60% globalnog bruto domaćeg proizvoda i 30% globalnih emisija metana.

Više od 100 zemalja pridružilo se nastojanju da se smanje emisije snažnog gasa staklene bašte, inicijativi koja ima za cilj borbu protiv jednog od glavnih uzroka klimatskih promjena.

„Kanada, sa veoma sličnom ekonomijom kao i mi, Brazil, Argentina, Novi Zeland i Evropska unija su sve potpisnice i prikladno je da se Australija pridruži“, rekao je Boven novinarima u Sidneju.