Video servis obustavlja pristup u Francuskoj zbog cenzure

Video servis obustavlja pristup u Francuskoj zbog cenzure

Rumble, usluga video hostinga sa sedištem u Torontu slična Jutjubu, koja se proglašava za slobodu govora, objavila je da korisnici u Francuskoj više neće moći da pristupe sajtu. Do suspenzije je došlo nakon zahtjeva Pariza da ukloni neke ruske izvore vesti, dodala je kompanija.

Usluga video hostinga saopštila je da je posvećena tome da neće pomjerati „postove ciljeva“ u svojoj politici platformiranja korisnika sa „nepopularnim pogledima“. Ona je osporila zakonitost francuskog poretka, ali za sada će pristup Francuskoj biti onemogućen, navodi se u saopštenju od utorka.

Rumble je dodao da odluka neće materijalno uticati na kompaniju, pošto je manje od 1% njene korisničke baze gledalo video snimke iz Francuske. Izrazila je nadu da će Pariz preispitati svoj zahtjev i dozvoliti Rumbleu da ponovo deluje u zemlji.

Izvršni direktor Kris Pavlovski je podelio vest na Tviteru – u odgovoru na tvit Elona Maska u kojem je izvestio da se odupre pritiscima nekih vlada da zabrane ruske izvore vesti na njegovom satelitskom širokopojasnom servisu Starlink. U postu iz marta, Musk se proglasio „apsolutistom slobode govora“ i obećao da neće popustiti „osim ako ne bude na nišanu oružja“. Milijarder je kupio Tviter prošlog meseca i obećao da će revidirati svoje kontroverzne politike moderiranja sadržaja.

Novinar Glen Grinvald je suprotstavio Rumbleovu reakciju na zahteve Francuske bliskoj saradnji između drugih američkih tehnoloških kompanija, vlade SAD. „Srećom, Rumble je rekao Francuskoj da se j*be“, rekao je on.

Izvještaj u Interceptu, novinskoj kući koju je Grinvald bio suosnivač i kasnije dao ostavku, otkrio je prošle nedelje da američke savezne agencije i velike američke kompanije Big Tech rade ruku pod ruku na suzbijanju onoga što Vašington smatra „ dezinformacije“, uključujući činjenično istinitu priču o laptopu Hantera Bajdena.

Grinvald je napustio Intercept u oktobru 2020. zbog odbijanja da u potpunosti odštampa svoju analizu Big Tech-a i medijske cenzure priče o laptopu. Od tada je postao partner sa Rumble-om i u procesu je pokretanja tok šou na platformi, za koju je rekao da „nema želju da bude ništa drugo do sadržajno neutralna platforma za slobodu govora“.

Francuska je, kao i druge zemlje EU, zabranila novinske kuće koje finansira ruska vlada, uključujući RT, nakon pokretanja vojne operacije Moskve u Ukrajini. Glavne platforme kao što su Fejsbuk i Tviter sprovode zabranu blokirajući ljudima u EU pristup sadržaju iz ovih izvora.

Mask je prošle nedjelje nakon kupovine Tvitera izjavio da je „ptica oslobođena“, ali se činilo da je rukovodstvo EU to pošlo za rukom. „U Evropi će ptica leteti po našim pravilima“, rekao je Tijeri Breton, evropski komesar za unutrašnje tržište.