Kina ponovo potvrđuje Sijevu dominaciju, uklanja drugog broja Li Kećijanga

Kina ponovo potvrđuje Sijevu dominaciju, uklanja drugog broja Li Kećijanga

Kineska vladajuća Komunistička partija potvrdila je u subotu kontinuiranu dominaciju predsjednika Si Đinpinga u vođenju nacije, dan prije nego što će mu dati treći petogodišnji mandat na čelu.

Partijski kongres koji se održava svakih pet godina efektivno je uklonio četiri od sedam članova višeg rukovodstva — uključujući premijera Li Kećijanga, državnog zvaničnika broj 2 i zagovornika tržišno orijentisanih reformi, koje su u suprotnosti sa Sijevim potezima da proširi državnu kontrolu nad Ekonomija.

Nedeljni kongres, koji je završen u subotu, takođe je uneo svoje glavne političke inicijative o ekonomiji i vojsci u partijski ustav, kao i njegov napor da se obnovi i ojača pozicija stranke proglašavajući je apsolutno centralnom za razvoj i budućnost Kine.

Na kongresu su se pratili znaci bilo kakvog slabljenja ili osporavanja Ksijeve pozicije, ali nijedan nije bio očigledan. Uklanjanje Lija, iako nije bilo neočekivano, signaliziralo je njegovo kontinuirano čvrsto držanje moći u drugoj po veličini ekonomiji na svetu.

„Kongres poziva sve članove stranke da steknu duboko razumevanje odlučujućeg značaja uspostavljanja ključne pozicije druga Si Đinpinga u Centralnom komitetu stranke i u partiji u celini i uspostavljanja vodeće uloge Si Đinpingove misli“, navodi se u rezoluciji. o ustavu usvojenom na subotnjoj završnoj sednici.

„Misao Si Đinpinga“ se odnosi na njegovu ideologiju, koja je sadržana u statutu stranke na prethodnom kongresu 2017.

Si je, u kratkoj završnoj reči, rekao da revizija ustava „postavlja jasne zahteve za održavanje i jačanje sveukupnog rukovodstva stranke“.

Li je bio među četiri od sedam članova svemoćnog Stalnog komiteta Politbiroa stranke koji su nedostajali u novom Centralnom komitetu stranke od 205 članova, koji je formalno izabran na završnoj sednici.

To znači da neće biti ponovo imenovani u Stalni komitet u smeni rukovodstva koja će biti objavljena u nedelju. Očekuje se da će Si zadržati prvo mesto, dobivši treći mandat generalnog sekretara.

Ostala trojica koji su odbačeni bili su šef partije Šangaja Han Dženg, šef partijskog savetodavnog tela Vang Jang i Li Zhanšu, dugogodišnji Sijev saveznik i šef uglavnom ceremonijalnog Nacionalnog narodnog kongresa.

Li Kećijang će ostati na mijestu premijera još oko šest mjeseci dok se ne imenuje nova lista ministara u vladi.

Da je ostao u Stalnom komitetu, to bi ukazivalo na moguće odbijanje unutar rukovodstva protiv Sija, posebno na ekonomsku politiku. Međutim, Li je već bio uglavnom po strani, pošto je Si preuzeo kontrolu nad većinom aspekata vlade.

Otprilike 2.000 delegata na partijskom kongresu – koji su nosili plave hirurške maske pod strogom kineskom politikom „nulte-COVID“ – sastalo se u Velikoj dvorani naroda u centru Pekinga.

Većina medija, uključujući i sve strane novinare, nije puštena u prvi deo sastanka tokom glasanja.

Bivšem kineskom predsedniku Hu Đintau, Sijevom prethodniku na mestu lidera stranke, pomoglo je da siđe sa bine nešto više od dva sata nakon 3,5-časovnog sastanka, što je izazvalo spekulacije o njegovom zdravlju.

Hu, 79, je nakratko razgovarao sa Sijem, pored kojeg je sedeo u prvom redu, pre nego što je otišao sa pomoćnikom koji ga je držao za ruku. Nije bilo zvaničnog komentara. Đijang Cemin (96), koji je bio predsednik pre Hua, nije se pojavio na ovom kongresu.

Među 205 imenovanih u Centralni komitet bilo je samo 11 žena, ili oko 5% od ukupnog broja. Pripadnici manjinskih grupa činili su 4%. Ti procenti su bili otprilike isti kao u prošlom CK.

Policija je bila stacionirana duž glavnih puteva, a u redovnim intervalima između njih su bili obučeni jarkocrveno odeveni radnici kako bi pazili na eventualne smetnje.

Pojedinac je iznenadio vlasti prošle nedelje tako što je razvio transparente sa nadvožnjaka u Pekingu koji su pozivali na Sijevo uklanjanje i napali stroga ograničenja njegove vlade u vezi sa pandemijom.

Izveštaj koji je Si pročitao na otvaranju kongresa pre nedelju dana pokazao je rešenost da se ostane na sadašnjem putu suočenom sa domaćim i međunarodnim izazovima.

Si se pojavio tokom svoje prve decenije na vlasti kao jedan od najmoćnijih kineskih lidera u modernom vremenu, rival Mao Cedungu, koji je osnovao komunističku državu 1949. i vodio zemlju četvrt veka.

Očekivani treći petogodišnji mandat na mijestu lidera stranke bi prekršio nezvanično ograničenje od dva mandata koje je ustanovljeno da bi se pokušalo sprečiti ekscesi Maove vladavine jedne osobe, posebno burna Kulturna revolucija 1966-76, pod kojom je Si stradao kao mladić .

Si je postavio lojaliste na ključne pozicije i preuzeo lično zaduženje za političke radne grupe. Nasuprot tome, frakcije unutar stranke su interno raspravljale o idejama pod njegova dva neposredna prethodnika, Hu Jintaoa i Jiang Zemina, rekao je Ho-fung Hung, profesor političke ekonomije na Univerzitetu Džon Hopkins.

„Trenutno ne vidite mnogo unutarstranačkih debata o ovim različitim politikama i postoji samo jedan glas“, rekao je on.

Si je naglasio centralnu ulogu Komunističke partije u razvoju i budućnosti Kine, šireći državnu kontrolu nad društvom, kao i ekonomijom. On je u svom obraćanju rekao da je stranka, koja je prošle godine obeležila 100. godišnjicu, još uvek u svom vrhuncu.

„Komunistička partija Kine ponovo kreće na novo putovanje na kojem će se suočiti sa novim testovima“, rekao je on.