Velika Britanija će uložiti 484 miliona funti u naučna istraživanja kako bi pokrila „nedostatak EU“

Velika Britanija će uložiti 484 miliona funti u naučna istraživanja kako bi pokrila „nedostatak EU“

Britanska vlada saopštila je u ponedeljak da će uložiti do 484 miliona funti (571,36 miliona dolara) za podršku naučnim istraživanjima, zbog, kako je opisala, „odbijanja“ Evropske unije da finalizuje pristup pristupu EU nakon Bregzita. naučni programi bloka.

Prema trgovinskom sporazumu potpisanom krajem 2020., Britanija je pregovarala o pristupu nizu naučnih i inovativnih programa, uključujući Horizon, 95,5 milijardi evra (98 milijardi dolara) program koji nudi grantove i projekte istraživačima.

Ali Britanija kaže da EU tek treba da finalizira pristup Horizontu, Kopernikusu, programu za posmatranje Zemlje o klimatskim promjenama, Euratomu, programu nuklearnog istraživanja i uslugama kao što su Space Surveillance i Praćenje, a u avgustu je pokrenula postupak za rešavanje sporova sa blokom .

Poslovno odeljenje britanske vlade je u saopštenju navelo da će 200 miliona funti novih sredstava biti izdvojeno za bazu istraživačke infrastrukture u zemlji, omogućavajući institutima i univerzitetima da ulažu u osnovnu istraživačku opremu.

„Velika Britanija ne može da čeka beskonačno da EU ispuni svoje obaveze, zbog čega je ovo finansiranje toliko važno za podsticanje istraživanja i inovacija širom naše zemlje“, rekao je poslovni sekretar Grant Šaps.

Šaps je dodao da će ova investicija pomoći istraživačkom sektoru u Velikoj Britaniji da „pojača svoje talente, pouzdano ulaže u infrastrukturu i zaštiti reputaciju Velike Britanije kao naučne supersile“.