NASA-ina kapsula gleda na Mjesec, poslednji veliki korak prije lunarne orbite

NASA-ina kapsula gleda na Mjesec, poslednji veliki korak prije lunarne orbite

NASA-ina kapsula Orion stigla je do Mjeseca u ponedeljak, okrećući se oko zadnje strane i prošavši u krugu od 128 kilometara na svom putu ka rekordnoj lunarnoj orbiti.

Bliski pristup se desio kada su kapsula posade i njene tri testne lutke bile na suprotnoj strani Meseca. Zbog polučasovnog prekida komunikacije, kontrolori leta u Hjustonu nisu znali da li je kritično paljenje motora prošlo dobro sve dok kapsula nije izašla iza Mjeseca, više od 375.000 kilometara od Zemlje.

To je prvi put da je kapsula posetila Mjesec od NASA-inog programa Apolo pre 50 godina i predstavljala je ogromnu prekretnicu u probnom letu od 4,1 milijardu dolara koji je počeo prošle srede. Orionova putanja leta je prešla preko mesta sletanja Apola 11, 12 i 14 – prva tri sletanja čovečanstva na Mjesec.

Mjesec se nazirao sve veći na video snimku koji je zračen ranije ujutru, dok je kapsula zatvorila poslednjih nekoliko hiljada milja otkako je prošle srede eksplodirala iz svemirskog centra Kenedi na Floridi, na vrhu najmoćnije rakete koju je ikada napravila NASA.

„Ovo je jedan od onih dana o kojima razmišljate i o kojima razgovarate dugo, dugo“, rekao je direktor leta Zeb Skovil dok je čekao nastavak kontakta.

Dok je kapsula izašla iza Mjeseca, ugrađene kamere su poslale sliku Zemlje – plavu tačku okruženu crnilom

Orionu je bilo potrebno da se okrene oko Mjeseca da bi postigao dovoljnu brzinu da uđe u široku, iskrivljenu lunarnu orbitu. Ako sve bude išlo kako treba, još jedno paljenje motora će postaviti kapsulu u tu orbitu u petak.

Sledećeg vikenda, Orion će srušiti NASA-in rekord udaljenosti za svemirsku letelicu dizajniranu za astronaute — skoro 250.000 milja (400.000 kilometara) od Zemlje, koju je postavio Apolo 13 1970. I nastaviće da ide, dostižući maksimalnu udaljenost od Zemlje sledećeg ponedeljka na skoro 270.000 milja (433.000 kilometara).

Kapsula će provjesti skoro nedjelju dana u lunarnoj orbiti, prije nego što se uputi kući. Pacifički pad je planiran za 11. decembar.

Orion nema lunarnu letelicu; tačdaun neće doći sve dok NASA-ini astronauti ne pokušaju da slete na Mesec 2025. godine sa SpaceKs-ovim Starshipom. Prije toga, međutim, astronauti će se vezati za Orion za vožnju oko Meseca već 2024.

Menadžeri NASA-e bili su oduševljeni napretkom misije. Raketa Space Launch Sistem se pokazala izuzetno dobro u svom debiju, rekli su novinarima krajem prošle nedjelje.

Raketa od 322 stope (98 metara) je, međutim, izazvala više štete nego što se očekivalo na lansirnoj rampi Kenedi svemirskog centra. Sila potiska od 8,8 miliona funti (4 miliona kilograma) bila je tolika da je otkinula vrata od eksplozije lifta,prenosi AP.