Vatikanske veb stranice su napadnute putem sajbera

Vatikanske veb stranice su napadnute putem sajbera

Internet resursi Vatikana su možda bili meta sajber napada u srijedu, zbog čega su bili nedostupni nekoliko sati, prenosi  Il Mesađero.

U srijedu popodne prestali su da se otvaraju sajtovi raznih kurijalnih tijela Svjete stolice, dajući grešku 404 – „stranica nije pronađena“.

Vatikanska pres služba je prvobitno rekla da je to „rutinsko održavanje“, a kasnije je rekla da je bilo „nenormalnih pokušaja pristupa“ glavnoj veb stranici vatican.ca.

„Veb stranica vatican.va ostaje privremeno nedostupna. Sprovode se tehničke istrage u vezi sa anomalnim pokušajima pristupa sajtu“, navodi se u poruci koju prenosi ANSA.

Verovatno se radi o napadu tipa DDoS („distribuirano uskraćivanje usluge“), koji uključuje preopterećenje zahteva iz različitih izvora.

Italijanski mediji spekulišu da iza sajber napada možda stoje ruski hakeri, koji su ranije izveli slične napade na druge vladine institucije u Evropi.

Treba napomenuti da se o sajber napadu na resurse Vatikana saznalo nakon što je papa kritikovao brutalnost vojske iz Burjatije i Čečenije, koja čini ratne zločine u Ukrajini.

Ove reči su razbesnele ruske zvaničnike, posebno zvaničnu predstavnicu Ministarstva spoljnih poslova Rusije Mariju Zaharovu.