Ruska Federacija neće zaustaviti raketne napade na Ukrajinu, a neprijateljstva neće prestati sa početkom zime – Bijela kuća

Ruska Federacija neće zaustaviti raketne napade na Ukrajinu, a neprijateljstva neće prestati sa početkom zime – Bijela kuća

Sjedinjene Američke Države smatraju da je velika vjerovatnoća da će Rusija nastaviti sa raketnim udarima na civilnu infrastrukturu Ukrajine i da tok neprijateljstava na terenu, iako može da uspori zimi, neće prestati.

Kako prenosi „Evropska pravda“ pozivajući se na „Ukrinform“, ovo je na brifingu u srijedu rekao koordinator za strateške komunikacije Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi.

„Svakako, Rusi ne pokazuju znake da će zaustaviti ili smanjiti svoje napade na civilnu infrastrukturu (u Ukrajini) koje su sprovodili poslednjih nekoliko nedjelja“, primetio je zvaničnik Bele kuće.

On je naglasio da SAD, zajedno sa svojim saveznicima i partnerima, namjeravaju da nastave da pomažu Ukrajini da obnovi oštećenu kritičnu infrastrukturu, kao i da ojača svoju protivvazdušnu odbranu.

Kirbi je rekao i da će se, prema američkoj strani, intenzitet neprijateljstava u Ukrajini smanjiti tokom zimskih mjeseci, a vazdušne operacije će biti komplikovane zbog vrijemenskih uslova.

„To ne znači da će se, po našem mišljenju, sve jednostavno zamrznuti – apsolutno vjerujemo da će se vojne operacije nastaviti i u zimskim mjesecima“, dodao je on.

Kako je saopšteno, prema oceni Ministarstva odbrane SAD, Rusija namerno lansira krstareće rakete bez nuklearnih bojevih glava na ciljeve u Ukrajini kako bi pokušala da iscrpi rezerve ukrajinske PVO.