Ukrajinski „nacistički režim“ mora biti demontiran – bivši predsjednik Rusije

Ukrajinski „nacistički režim“ mora biti demontiran – bivši predsjednik Rusije

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev pozvao je u ponedeljak na „potpunu demontažu” ukrajinskog „političkog režima”.

Pišući na Telegramu, Medvedev, koji sada obavlja funkciju zamenika predsednika Saveta bezbednosti, podelio je svoje „lično mišljenje“, tvrdeći da će aktuelni „nacistički politički režim“ u Kijevu predstavljati „stalnu, direktnu i jasnu pretnju Rusiji“.

„Stoga, pored zaštite našeg naroda i zaštite granica zemlje, naše buduće akcije, po mom mišljenju, treba da budu usmerene na potpunu demontažu političkog režima Ukrajine“, rekao je Medvedev.

Komentarišući brojne raketne udare širom Ukrajine u ponedeljak ujutru, bivši ruski lider je rekao da je to „prva epizoda” i da će „biti i drugih”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije u ponedeljak potvrdio je da je velika operacija protiv ukrajinske infrastrukture bila odgovor na napad na Krimski most 8. oktobra. Moskva to smatra terorističkim aktom koji su organizovale ukrajinske bezbednosne službe. Tvrdeći da „kijevski režim koristi terorističke metode već dugo vremena“, Putin je upozorio Ukrajinu na dalje napade na rusko tlo. U suprotnom, Kijev će se suočiti sa odgovorom „u razmerama koje odgovaraju pretnjama koje su stvorene Rusiji“, rekao je predsednik.

U međuvremenu, Ukrajina nije preuzela odgovornost za napad na Krimski most, uprkos tome što su najviši zvaničnici zemlje otvoreno proslavljali smrtonosnu eksploziju.

EU je osudila granatiranje ukrajinskih gradova u ponedeljak od strane Moskve, a visoki diplomata bloka Žozep Borel obećao je da će Kijevu pružiti veću vojnu pomoć kao odgovor.

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da su njegove snage izvele višestruke udare „po objektima sistema vojnog komandovanja i upravljanja, komunikacija i energetike Ukrajine“. Na meti su Kijev, Lavov, Harkov, Odesa i drugi gradovi, prema lokalnim vlastima, dok se regioni širom Ukrajine suočavaju sa nestankom struje i rotirajućim isključenjima struje.