Velika Britanija sankcionisala iranske zvaničnike zbog gušenja protesta

Velika Britanija sankcionisala iranske zvaničnike zbog gušenja protesta

Britanija je u ponedjeljak uvjela sankcije iranskoj „policiji morala“ i nekolicini bezbjednosnih zvaničnika kao odgovor na nasilno gušenje antivladinih demonstranata.

Hiljade Iranaca izašlo je na ulice u protestima izazvanim smrću 22-godišnjeg Mahse Aminija, kojeg je policija uhapsila u glavnom gradu Teheranu, jer se navodno nije pridržavao iranskog strogog islamskog kodeksa oblačenja.

Forin ofis je saopštio da uvodi zamrzavanje imovine i zabranu putovanja „policiji za moral u celosti, kao i njenom šefu Mohamedu Rostamiju Češmeu Gačiju i šefu odeljenja Teherana Hadžu Ahmedu Mirzaiju“.

Na listi su i Gholamreza Sulejmani, šef snaga Basij Korpusa garde islamske revolucionarne revolucije; Hasan Karami, komandant jedinice specijalnih snaga NAJA iranske policije; i Hosein Aštari, glavni komandant iranske policije.

Ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli rekao je da sankcije „šalju jasnu poruku iranskim vlastima – smatraćemo vas odgovornim za vašu represiju nad ženama i devojkama i za šokantno nasilje koje ste naneli svom narodu”.

Demonstracije se nastavljaju širom Irana zbog smrti Aminija 16. septembra u pritvoru moralne policije u Teheranu. Iranska vlada insistira na tome da Amini nije bila maltretirana, ali njena porodica kaže da su na njenom telu bile modrice i drugi znaci premlaćivanja.