U Španiji se napušteno selo prodaje za 260.000 evra

U Španiji se napušteno selo prodaje za 260.000 evra

U Španiji je napušteno selo Salto de Kastro stavljeno na prodaju za 260.000 evra u potrazi za novim investitorom koji bi mu našao upotrebu.

Ovo prenosi Bi-Bi-Si, piše „Evropska istina“.

Selo se nalazi u sjeverozapadnoj Španiji blizu granice sa Portugalom. Uprkos maloj veličini naselja, ono ima infrastrukturu tipičniju za grad: pored 44 kuće, škole i crkve, to je i opštinski bazen, hotel, pa čak i prostorije za javnu stražu.

U Salto de Kastru niko nije živeo više od 30 godina. Prvobitno, ovo naselje je pedesetih godina prošlog vijeka podigla energetska kompanija – za porodice svojih radnika koji su gradili objekat u blizini. Međutim, nakon završetka radova, preselili su se u druga mjesta, a od osamdesetih godina prošlog vijeka u naselju – koje se nalazi u veoma retko naseljenom dijelu zemlje, gotovo niko nije ostao.

Naselje je 2000-ih kupio investitor koji je razmišljao da ga pretvori u turističku atrakciju, ali je nakon ekonomske krize morao da odustane od svojih planova. Sada ima 80 godina.

U kompaniji koja zastupa investitora kažu da od kada je selo stavljeno na prodaju postoji aktivno interesovanje – oko 300 ljudi iz više evropskih zemalja je razjasnilo detalje, a jedan je već uplatio depozit da ga „rezervira“.

Ovo nije prvi pokušaj da se Salto de Castro stavi na prodaju. Prvo su pokušali da ga prodaju za 6,5 miliona evra, ali tada nije bilo voljnih da plate taj iznos. Vrijemenom se stanje zgrada pogoršavalo i cijena cijelog naselja se srušila na nivo cijene stana u Madridu ili Barseloni. Da bi se naselje „revitalizovalo” i dovelo u stanje u kome je od njega moguće ostvariti profit, možda će biti potrebna ulaganja u iznosu većem od 2 miliona evra.