Grčka je otkazala privatizaciju strateški važne luke zbog rata u Ukrajini

Grčka je otkazala privatizaciju strateški važne luke zbog rata u Ukrajini

Upravni odbor Fonda za privatizaciju državne imovine Grčke (HRADF) odlučio je da poništi prodaju većinskog udela lučke administracije Aleksandrupolisa, koja je nakon potpune ruske invazije na Ukrajinu počela da igra važnu ulogu.

Informacija o tome je u četvrtak objavljena na sajtu HRADF-a, prenosi „Evropska istina“.

„Grčki fond za privatizaciju državne imovine, u saradnji sa Ministarstvom finansija, Ministarstvom za brodarstvo i ostrvska pitanja, odmah će preduzeti sve neophodne mere za dalji razvoj lučke administracije Aleksandrupolisa“, navodi se u odluci.

Dan ranije grčki premijer Kirijakos Micotakis najavio je otkazivanje privatizacije luke.

„Vlada je odlučila da, u sadašnjim uslovima, Aleksandropolis ima toliko veliki strateški, geopolitički i energetski značaj za našu zemlju da treba da ostane u nadležnosti grčke javnosti“, rekao je Micotakis u intervjuu za ANT1.

Luka, koja se nalazi u severnoj Grčkoj u blizini granica sa Bugarskom i Turskom, ima potencijal da postane energetski centar za centralnu Evropu.

Konkretno, postoje planovi za stvaranje plutajućeg skladišta gasa i postrojenja za regasifikaciju, što će učiniti Evropu manje zavisnom od ruskog gasa nakon invazije Ruske Federacije na Ukrajinu u punom obimu.

Pored toga, luka Aleksandrupolis se od februara koristi i kao alternativni put za transport NATO vojne opreme na istočni bok Alijanse preko Rumunije i Bugarske.