Brazil će osvojiti šesto Svijetsko prvenstvo u Kataru – tržišni analitičari

Brazil će osvojiti šesto Svijetsko prvenstvo u Kataru – tržišni analitičari

Brazil će po šesti put osvojiti Svetsko prvenstvo na turniru koji počinje 20. novembra u Kataru, prema Rojtersovoj anketi koja je poslednji put uspešno predvidela šampione 2010. godine.

Globalna anketa od 135 analitičara tržišta širom sveta koja prate fudbal složila se sa kladionicama da će Brazil trijumfovati prvi put od 2002. godine.

Skoro polovina ispitanika je očekivala pobedu Brazila, dok je 30% bilo ravnomerno podeljeno između Francuske i Argentine. Nemačka, Engleska i Belgija postigli su visoko jednocifrene rezultate.

„Brazil ovog puta ima velike šanse sa dubinom i varijacijama u napadu zajedno sa iskustvom Kazemira (vezni red) i Tijaga Silve na začelju“, rekao je Garima Kapur, ekonomista Elara Capital u Mumbaiju.

Brazilski talenat je bio istaknut u rezultatima ankete, sa Nejmarom i Vinisijusom mlađim, koji su se pohvalili sjajnim počecima klupske sezone, zajedno sa golmanskim dvojcem Alisonom i Edersonom koji su takođe blistali.

„Dodeljujemo verovatnoću od 17% Brazilu da pobedi na turniru, što se prevodi u kvotu 5-1“, napisao je Piter Dikson, šef odeljenja za rizik zemlje u EMEA u kompaniji Fitch Solutions u Londonu.

Dikson je Nemačku stavio na drugo mesto sa 11% (8-1) i Francusku na treće sa 8% (11-1).

Njegove kalkulacije se razlikuju od kvota kladioničara, koje imaju Englesku kao trećeg favorita u poređenju sa Diksonovim šansama od 4%, uglavnom zato što se kvote kladioničara izračunavaju na osnovu toga koliko bi trebalo da plate, a ne na verovatnoći.

Prognostičari su prethodnih godina takođe koristili kvantne modele, dok su drugi koristili jednostavnije metode kao što su nagađanje i sujeverje.

EA Sports – kreator FIFA gejming franšize i koji je tačno predvideo pobednike prethodna tri svetska prvenstva simulirajući sva 64 meča u njihovoj igri – rekao je da će Argentina podići trofej.

Argentina, neporažena od poraza od Brazila u julu 2019. godine, približava se italijanskom rekordu najdužeg niza bez poraza za bilo koji tim u međunarodnom fudbalu.

Skoro 50% odgovora stiglo je iz Evrope, a slede Severna Amerika i Azija sa po oko 15%. Južnoamerička predviđanja činila su nešto iznad 10%, a ostali su bili iz Afrike, Australije ili Novog Zelanda.

Pobeda Španije na turniru u Južnoj Africi 2010. bila je poslednje istraživanje Rojtersa koje je tačno predvidelo pobednika. Ekonomisti nisu uspeli da predvide četvrtu titulu Italije 2006. ili poslednje dve koje su osvojile Nemačka i Francuska.

Ako bi Francuska zadržala trofej, to bi bila prva od Brazila 1962. godine.

Kontinuirani neuspeh Engleske da donese trofej kući prvi put od 1966. nije obeshrabrio 5% prognostičara koji su rekli da će to učiniti ove godine.

„Pošto nije uspela da izgradi snažan zamah koji je doveo naciju do finala Eura 2020, Engleska se može samo nadati da će ovog puta proći među 16 poslednjih godina“, rekao je Isak Matšego, ekonomista Nedbank u Johanesburgu.

Danska je na vrhu liste autsajdera.

Skoro polovina ispitanika je bila podeljena između očekivanja da Lionel Messi ili saigrač iz PSŽ-a Nejmar osvoje Zlatnu loptu – dodeljuju se najboljem igraču. Argentinski maestro ga je poslednji put osvojio pre osam godina u Brazilu.

Još jedan čovek PSŽ-a, Kilijan Mbape, izabran je kao najverovatnije da će postići najviše golova za osvajanje Zlatne kopačke.

Katar je navodno potrošio oko 220 milijardi dolara na domaćinstvo turnira – skoro petnaest puta više od drugog najskupljeg – ali 41 odsto ispitanika reklo je da to neće imati dugoročne ekonomske posledice.

Skoro isti iznos je rekao da bi bio neto pozitivan, dok je 21% rekao da bi bio negativan.

(FACTBOKS-Sastavi za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022: puna lista timova od 26 ljudi koji igraju na FIFA turniru