U Moldaviji su obavljeni pretresi zbog sumnje da su pripremali masovne nerede, a neki su privedeni

U Moldaviji su obavljeni pretresi zbog sumnje da su pripremali masovne nerede, a neki su privedeni

U Moldaviji su 4. novembra obavljeni pretresi u vezi sa pripremanjem masovnih nereda, usled čega je privedeno osam osoba i zaplenjena veća količina novca, prenosi Njuzmejker.

O pretresima je obaviješten Generalni policijski inspektorat, u akciju su uključeni policijski službenici i Tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala.

Zbog toga je privedeno osam osoba starosti između 23 i 41 godine. U tužilaštvu kažu da su vrbovali „sise“ za provokacije na protestima koje je organizovala partija „Šor“, a pokušali su da utvrde i identitete pripadnika reda koji su održavali red tokom akcija, sa ciljem da ih zastraše i diskredituju.

Tokom racija zaplenjeno je i 380.000 moldavskih leja – oko 720.000 grivni.

„Službenici reda imaju razloga da sumnjaju da su ova sredstva pribavljena nezakonitim radnjama i da su bila upotrebljena za vrbovanje, organizovanje, prevoz i nagrađivanje lica koja se podstiču na učešće u masovnim neredima“, saopštila je policija.

Ukoliko osumnjičeni budu proglašeni krivima, preti im kazna od 4 do 8 godina zatvora.

Osmoro ljudi je 3. novembra takođe privedeno – nakon pretresa u kancelariji stranke „Šor“ u Kišinjevu, a zaplenjeno je oko 300.000 leja.

EuroPravda je u video blogu i u članku Napad na Moldaviju detaljno govorila o ulozi partije „Šor” u poljuljanju političke situacije u Moldaviji. Kako su gas i novac Kremlja postali oružje rata sa prozapadnim vlastima.