Putin podržava evakuaciju dijelova ukrajinske oblasti Herson

Putin podržava evakuaciju dijelova ukrajinske oblasti Herson

Ruski predsjednik Vladimir Putin javno je podržao evakuaciju civila iz dijelova južne Ukrajine Hersonske oblasti u petak, što je najnoviji znak povlačenja Rusije u jednoj od najžešće osporavanih oblasti u Ukrajini.

„Sada, naravno, oni koji žive u Hersonu treba da budu uklonjeni iz zone najopasnijih akcija, jer civilno stanovništvo ne treba da strada“, rekao je Putin prokremljskim aktivistima obeležavajući Dan nacionalnog jedinstva Rusije.

Moskva je već prevozila ljude iz oblasti koju kontroliše u Hersonu na zapadnoj obali reke Dinpro, a ove nedelje je objavila da će zona evakuacije takođe uključivati tampon područje od 15 km na istočnoj obali. Ali čini se da su ovi komentari prvi put da je Putin lično podržao evakuaciju.

Rusija kaže da odvodi stanovnike na sigurno sa puta ukrajinskog napredovanja. Kijev kaže da su te mere uključivale prisilne deportacije civila sa teritorije koju je okupirala Rusija, što je ratni zločin, koji Rusija poriče.

Herson je jedna od četiri ukrajinske pokrajine za koje je Putin tvrdio da ih je pripojio krajem septembra. Ukrajinske snage su poslednjih nedelja napredovale u jedinom džepu koji je držala Rusija na zapadnoj obali Dnjepra, strateški vitalnom uporištu koje je Moskva pojačala hiljadama vojnika.

Vladimir Stremousov, zamenik šefa ruske okupacione administracije u Hersonu, rekao je u četvrtak da će Rusija verovatno povući svoje trupe sa zapadne obale reke. U kasnijim komentarima, Stremousov je bio dvosmisleniji, rekavši da se nada da neće biti povlačenja, ali „moramo da donesemo neke veoma teške odluke“.

Kijev je bio oprezan, rekavši da bi znaci ruskog povlačenja mogli biti obmana kako bi se njegove trupe namamile u zamku. Dan nakon Stremousovljevih primedbi, usledilo je ćutanje sa viših zvaničnika u Moskvi o izgledima za vojno povlačenje.

Spekuliše se oko toga da li se Rusija povlači, pošto su u četvrtak internetom kružile fotografije na kojima se vidi glavna administrativna zgrada u gradu Hersonu na kojoj se više ne vijori ruska zastava.

Glavni grad regiona, koji se nalazi na zapadnoj obali na ušću Dnjepra, jedini je veliki grad koji je Rusija zauzela netaknut od svoje invazije u februaru. Njegov gubitak za ruske snage bio bi jedan od najtežih udaraca u ratu.

Okolna pokrajina kontroliše pristup kopnu Krimu koji je okupirao Ruse, a njegovo obezbeđivanje bio je jedan od retkih uspeha inače katastrofalne ruske kampanje.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da „sigurno“ veruje da bi ukrajinske snage mogle da ponovo zauzmu oblast na zapadnoj obali koju drže Rusija, u svojim možda najoptimističnijim komentarima o kontraofanzivi do sada.

„Ono što je najvažnije, Ukrajinci vjeruju da imaju sposobnost da to urade. Videli smo kako se upuštaju u veoma metodičan, ali efikasan napor da povrate svoju suverenu teritoriju.

Zapadni zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da su se neki ruski vojni komandanti već preselili preko reke na istok, efektivno napuštajući trupe pod njihovom komandom na suprotnoj obali.

„Mi bismo procenili da je u Hersonu verovatno da se većina komandnih ešalona sada povukla preko reke na istok, ostavljajući prilično demoralisane i često u nekim slučajevima trupe bez vođe da se suoče sa Ukrajincima na drugoj strani“, rekao je zvaničnik.