U Moldaviji je svetlo delimično nestalo nakon ruskih raketnih udara na Ukrajinu

U Moldaviji je svetlo delimično nestalo nakon ruskih raketnih udara na Ukrajinu

Moldavija je u utorak uveče prestala da dobija struju iz Rumunije, nakon čega se u nekim regionima zemlje ugasilo svetlo, prenosi NevsMaker i TV8.

Prema podacima operatera elektroenergetske mreže Moldelektrika, isporuka električne energije iz Rumunije u Moldaviju prekinuta je oko 16.40 časova.

Sudeći po onlajn podacima na sajtu kompanije, visokonaponski vod Isakča-Vulkanešti-MGRES je prestao da funkcioniše. Ovo je glavni dalekovod kojim je struja iz Rumunije stizala u Moldaviju.

U međuvremenu, struja je prekinuta u mnogim regionima zemlje. Prema preliminarnim informacijama, pogođena su domaćinstva u Čimišlijskom, Beltskom, Strašenskom, Hinčeshtskom okrugu i delimično u gradu Kišinjevu.

Konkretno, u okrugu Bujukani u Kišinjevu dolazi do nestanka struje od dobavljača. Zbog toga je saobraćaj trolejbusa preusmeren, a neke vrste transporta su prinuđene da zaustave kretanje.

Dodato u 17:32. Zamenik premijera Moldavije Andrej Spinu rekao je da su razlog nestanka struje raketni napadi Rusije na ukrajinsku kritičnu infrastrukturu.

„Kao rezultat ruskog granatiranja ukrajinskog elektroenergetskog sistema, jedan od dalekovoda, koji obezbeđuje prenos električne energije za našu zemlju (automatsko rasterećenje po frekvenciji), automatski je isključen tokom poslednjih sat vremena. To je dovelo do ogromne struje. prekidi u celoj zemlji“, napisao je on u Telegramu.

Spinu je naglasio da same linije nisu oštećene kao posledica ruskih udara na Ukrajinu, već su automatski isključene iz bezbednosnih razloga.

Podsetićemo da je Rusija od 1. novembra smanjila isporuku prirodnog gasa Moldaviji za 50 odsto. To je uticalo i na snabdevanje električnom energijom iz koje rade dve moldavske elektrane, koje se nalaze na teritoriji nepriznatog „Pridnjestrovlja”. Kao odgovor, Moldavija je počela da uvozi skuplju struju iz Moldavije i povećala tarife za nju.

Rumunija i dalje ostaje glavni izvor električne energije za Moldaviju, pošto je uvoz iz Ukrajine postao nemoguć nakon masovnih raketnih napada.