U Letoniji zapaljen automobil porodice izbeglica iz Ukrajine

U Letoniji zapaljen automobil porodice izbeglica iz Ukrajine

U istočnom letonskom regionu Latgalije, u noći na petak, nepoznate osobe su zapalile Žiguli koji pripada porodici ukrajinskih izbeglica i Ford vlasnika pansiona Vila Roza, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na LSM.

Od početka sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu, Vila Roza je postala sklonište za pola stotine izbeglica. Posle četvrtka uveče, ukućani su primetili plamen u dvorištu.

Supruga vlasnika Žigulija, Valentina Roščupkina, rekla je da nisu imali vremena da ugase automobil – potpuno je izgoreo. Posle izvesnog vremena, uključio se i Ford, koji pripada vlasniku pansiona – uspeli su da ga spasu.

„Vatrogasci nisu stigli daleko, pozvali smo ponovo njih i policiju. Tada je već zabeleženo da je došlo do paljevine. Jer su prvo mislili da se naš auto sam zapalio. Iako ga nismo nigde vozili za dva dana“, rekla je žena.

Njena porodica je zajedno sa majkom u penziji došla u Letoniju krajem maja sa okupirane teritorije Ukrajine. Njihova kuća tamo je uništena. U kolima se porodica vraćala kući posle rata.

Predstavnica letonske policije Diana Lukina potvrdila je za LSM obe epizode ​​podmetanja požara. Prema njenim rečima, sumnja se na namerno podmetanje požara, pa je pokrenut krivični postupak.