Italija uvodi zimske granice

Italija uvodi zimske granice

Italijansko ministarstvo za ekološku tranziciju ove nedjelje je potpisalo novu uredbu o uštedi energije kojom se uvode strožija ograničenja i ograničenja za korišćenje grejanja na gas tokom zime.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, dnevni period rada u zemlji biće skraćen za jedan sat dnevno, dok će ukupna zimska grejna sezona biti skraćena za 15 dana, „odlaganjem termina uključivanja za osam dana i dovođenjem u napred za sedam.”

Uredbom će se takođe pooštriti ograničenje vrednosti unutrašnje temperature, pri čemu se od preduzeća traži da ne prelaze 18°C (manje od 19°C), a građani moraju da podese grejanje na maksimalno 19°C (manje od 20°C).

Nova ograničenja se neće odnositi na „bogomolje, jaslice, vrtiće i bazene“ niti na „zgrade čiji sistemi grejanja se oslanjaju na obnovljive izvore energije“, saopštilo je ministarstvo.

Dodaje se da će „u slučaju posebno teških vremenskih uslova, lokalne vlasti zadržati ovlašćenje da dozvole grejanje van vremena utvrđenog dekretom“.

Prema studiji nacionalnog regulatora električne energije ENEA, koju citira The Local Itali, nova ograničenja bi mogla omogućiti zemlji da uštedi čak 2,7 milijardi kubnih metara gasa tokom zimske sezone.

Novi plan za uštedu energije prati niz mera širom zemlje koje imaju za cilj rešavanje energetske krize u zemlji. Italija se, zajedno sa drugim zemljama EU, bori sa rekordno visokom inflacijom, uglavnom zbog troškova energije. Zemlja se oslanja na uvoz za skoro 75% svoje energije. Početkom ove godine uvozila je 40% svog gasa iz Rusije, ali je u julu njena ruska kupovina pala na 25% zbog sankcija. Prošlog meseca Italija je izgubila veliki deo snabdevanja iz Rusije kada je Gasprom zaustavio protok gasovoda Severni tok 1 zbog tehničkih problema.